IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мит ли са руските супероръжия?

Украйна няма време за губене, заяви американският министър на отбраната и обяви, че САЩ ще доставят навреме обещаното оръжие

13:15 | 16.03.23 г. 21
Танк "Армата" . Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg
Танк "Армата" . Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

Мит ли са руските супероръжия, с които Кремъл обича да се хвали? Отговорът на този въпрос дава британският военен експерт Йън Стъбс по време на конференцията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) във Виена. Широкорекламираният танк от ново поколение "Армата" едва успя да участва във военен парад, а руските военни май нямат много доверие на 5-тото поколение изтребител Су-57 и не го използват в операцията си в Украйна, коментира той, цитиран от пресслужбата на британското правителство.

Вместо това на бойното поле се появиха 800 танка Т-62 от резерва на руската армия, както и бронетранспортьори БТР-50, които са на въоръжение от 1954 година. Интервалите между ракетните обстрели над гражданска инфраструктура, които започна Русия в края на 2022 година, се увеличават, което според анализаторите означава, че запасите от ракети намаляват и руските военни изчакват натрупването на новопроизведени.

Представянето на Су-57 през 2019 г. в присъствието на Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Представянето на Су-57 през 2019 г. в присъствието на Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

От октомври 2022 година до 9 март Русия е извършила 15 масови ракетни обстрела, целещи се в гражданска инфраструктура - жилищни сгради и енергийни обекти, сочат данните на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна. Изстреляни са повече от 800 ракети от различни видове, както и хиляди дронове, като доста голяма част от тях са свалени от системите за провитовъздушна отбрана на Украйна. Последният ракетен удар на 9 март беше най-масовият от началото на тази година - 81 ракети и допълнително още дронове.

Експертът коментира още, че Русия жертва военна техника и войници за малки тактически победи, липсва компетентност на ръководителите на операцията и като цяло Русия и нейната отбранителна индустрия се проваля в Украйна.

Жертвите заради победа без съществена стратегическа полза - Бахмут, критикуват и американските съюзници. Министърът на отбраната на САЩ коментира по време на срещата във формата "Рамщайн", провела се на 15 март, че отстъплението от града не означава загуба на войната. Бахмут има повече "символично, отколкото стратегическо и оперативно значение", смята той.

Двете воюващи страни обаче не се отказват от битката, която се превръща в една от най-кървавите от началото на войната в Украйна. Тя не е безмислена за Киев - украинският президент Володимир Зеленски и главнокомандващият военните сили на страната Валерий Залужни обясняват, че отстъплението от Бахмут ще отвори пътя на руснаците на изток.  

Украински военни наблюдатели пък коментират, че няма никаква гаранция, че загубите ще намалеят, ако украинците се изтеглят от Бахмут.

Анализаторите от Института за изучаване на войната (ISW) вече отчитат забавяне на скоростта на атаката на руснаците. В началото на годината Москва започна щурм, целящ превземането изцяло на Донбас и военните превзеха Соледар, но усилията им да превземат Бахмут не дават резултат вече девети месец. В началото на тази офанзива руските атаки в региона са били около 90-100 на ден, а през последната седмица са между 20-29 на ден.

Въпреки критиките за Бахмут САЩ не смятат да спрат с подготовката на контраофанзивата на украинските военни, очаквана в края на пролетта, разказва Politico. "Украйна няма време за губене", коментира Лойд Остин и допълва, че САЩ ще достави "бързо и изцяло каквото сме обещали".

Politico отбелязва, че масовите ракетни обстрели над Украйна целят и намаляване на мунициите за ПВО. Военните в страната започнаха да се оплакват от липси, включително и на артилерийски снаряди.

Именно заради загубите - и на въоръжение, и на подготвени военни, САЩ настояват Киев да се фокусира върху контраофанзивата, а не върху символични цели. Не всички американски представители обаче са съгласни - пенсионираният ген. Бен Ходжис отчита, че в Пентагона смятат, че Украйна използва прекалено много муниции. "Извинете, но те водят масивни боеве за оцеляването на своята държава срещу враг, който е значително по-добре въоръжен с артилерия и муниции и не намалява интензивността си", казва още Ходжис.

Politico пише, че в Украйна се очакват "стотици" модерни западни танкове, бронирани машини и друго въоръжение, което Киев да използва, за да си върне окупираните територии. Стратегията все още се уточнява, но пътищата са два - през Херсон на юг до Крим или на запад от своите северни позиции и после отново на юг. Първият вариант не е много реалистичен на фона на подготвените защитни съоръжения от руските военни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:00 | 16.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

21
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 1 година
До: baba_meca преди година никой не очакваше че едно диваци от север ще ги нападнат, зада крадът перални!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 0 rate down comment 5
baba_meca
преди 1 година
До: khaoРядко *** отговор. Не можаха ли преди година да ги обучат за 3-4 седмици, както сега ги обучават?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 5
valentino29
преди 1 година
До: khao--До: valentino29 а ти от къде си? ... или те е срам от руския ти произход и за това ме обиждаш на българин? :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 5
khao
преди 1 година
До: valentino29 ти няма как да ме обидиш, смешен ми е опита който правиш... хахха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 12 rate down comment 6
data
преди 1 година
Руските безаналогови оръжия са същите като руските безаналогови хладилници, телевизори, коли и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 9 rate down comment 5
evlogi
преди 1 година
На кого му пука.За спечелване на война са важни много неща и супероръжията са последното по важност от тях, както научиха и хитлеристите преди време.И те на едни чудодейни оръжия са се надявали до последно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 8
valentino29
преди 1 година
До: khaoНе те обиждам ,имитирам държанието ти !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 8 rate down comment 13
0pk
преди 1 година
Четох до логическия конфликт в който победа без съществена стратегическа полза - Бахмут, ще отвори пътя на руснаците на изток. Толкова за компетенцията на брЕтанските иXперти. А иначе по повод мита за руските супероръжия - ние всички вярваме, че те са само анимационни и медийни проекти, понеже не сме ги виждали на бойното поле, пък и така разправят всички полезни форумни евроатлантици. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 7
mr. Yoda
преди 1 година
Press. For Dummies.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 20 rate down comment 12
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Всичко в пPaccия е ЛЛЛ. Лозунги, Лъжи и Легенди. И оръжията също.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още