IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Р. Дечева: Африка се справя трудно с огромните размери на неграмотността и Европа трябва да я подкрепи

Десет години след създаването на „Визия 2063“ от Африканския съюз континентът не стана център на мир и сигурност, посочи международният политически анализатор

22:45 | 21.02.24 г. 3
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Африка се справя много трудно с огромните размери на неграмотността и Европа трябва да подкрепя усилията ѝ в тази посока. Ние сме общност, която има капацитета да помага на тези страни. Това съветва Румяна Дечева, експерт по международно политическо развитиe. В рубриката "Африка в развитие" в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria, в коментар на проблемите на континента, обсъждани на срещата на високо равнище в Африка, посветена на образованието.

„Европейските страни трябва да се обърнат отново към Африка, защото това ще предостави и на нас, като държави, възможност за развитие на нашите икономики и социални системи“, смята тя. 

Според Дечева голямата цел на Африка е да "узрее достатъчно", за да използва ефективно собствените си богати природни дадености и човешки ресурси, както е залегнало в основата на "Визия 2063". „Но десетилетието, което измина след поставянето на тази цел, не показва достатъчно солидни стъпки в тази посока“, посочи тя.

Международният анализатор изброи проблеми на африканските страни в областта на образованието, чийто път за преодоляването е много сложен. Сред тях е невъзможността за приемане на единна позиция по основни въпроси, които засягат приобщаващото образование, отговарящо на нуждите, обучение, което не се прилага само в официалното образование за малките деца до 15 години, а образование през целия живот.

Що се отнася до решението на Африканския съюз основните приоритети във „Визия 2063“ да са мир и сигурност, Румяна Дечева е убедена, че „Африка за тези десет години, въпреки някои видими успехи, не стана център на мир и сигурност, а обратното“.

Тя подчерта, че сигурността остава голяма тема за Африканския съюз. „Борбата на африканските страни за по-централна роля в международните отношения контрастира на видимата неспособност на страните от континента да се справят сами с финансовите проблеми и свръхзадлъжнялостта на голяма част от икономиките, както и неуспешното икономическо управление в тези страни“, е мнението на експерта.

Според Дечева огромните проблеми в Африка показват, че хората там нямат подобаващо, приобщаващо образование, което да ги подготвя за собствения им живот.

Къде в Африка са най-образованите хора? Защо не продължава партньорството с бившите социалистически страни от Европа? Откъде трябва да започне промяната, за да се ограничи мигрантският натиск? Защо страните от Африка са най-потърпевши от промяната на климата? Как ще им се отрази разпада на многонационалните военни сили Г-5 в региона Сахел, създадени за борба с тероризма в Западна Африка? Ще дръпнат ли икономиката на континента Южна Африка и Нигерия?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:08 | 21.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Ivel
преди 2 месеца
Неграмотността е голям проблем и за България. Тук има скрита неграмотност, уж привидно са изкласили школото и имат дипломи, но са тотално неграмотни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
evlogi
преди 2 месеца
До: andy Вие и сега сте си комбина неграмотници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
andy
преди 2 месеца
Така е! Скоро еуропа ще се присъедини! Ще сме си комбина неграмотници!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още