IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Израел намали войските си в южната част на Газа

Премиерът Бенямин Нетаняху заяви, че Израел няма да се огъне под международния натиск и да приеме "крайните искания" на "Хамас"

17:05 | 07.04.24 г. 1
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Израелската армия е изтеглила още сухопътни войски от южната част на ивицата Газа, като е оставила само една бригада там шест месеца след началото на офанзивата ѝ, съобщи говорител на силите, цитиран от Ройтерс.

Армията намалява числеността си в Газа от началото на годината, за да освободи запасняци и под засилващия се натиск от съюзника ѝ Вашингтон да подобри хуманитарното положение. Тя не даде подробности за основанията си да изтегли военнослужещи, нито за броя им.

В същото време Египет се готви да приеме нов кръг от преговори, целящи постигане на примирие и сделка за освобождаване на заложници. Израел и „Хамас“ съобщиха, че няма да изпратят свои представители.

Премиерът Бенямин Нетаняху заяви, че Израел няма да се огъне под международния натиск и да отстъпи пред „крайните искания“ на „Хамас“, ислямисткото движение, което контролира Газа.

Не е ясно дали изтеглянето ще забави нахлуването в южния град Рафах в Газа, с което Израел отдавна заплашва. Нетаняху твърди, че то е необхосимо за елиминирането на „Хамас“.

Палестинските жители на южния град в Газа Хан Юнис, който беше подложен на бомбардировки от Израел през последните месеци, заявиха, че са видели израелските сили да напускат центъра на града и да се изтеглят в източните области.

Офанзивата на Израел, която започна след шокираща атака на „Хамас“ срещу Израел на 7 октомври, беше съсредоточена през последните месеци в южната част на ивицата Газа.

Над  250 заложници бяха взети при нападението на 7 октомври, а около 1200 души бяха убити, според данни на Израел. Над 33 100 палестинци бяха убити при израелската офанзива, съобщава министерството на здравеопазването в Газа.

Рафах се превърна в последното убежище за над един милион палестинци, които намериха подслон на територията близо до границата с Египет.

Поглед към Иран

Шестмесечните боеве в Газа подлагат на натиск израелската армия и икономиката на страната. Много израелски експерти в областта на сигурността казват, че сега виждат по-голяма заплаха от подкрепяната от Иран „Хизбула“ в Ливан.

Израел е нащрек и за възможна ответна атака от Иран в реакция на убийството на ирански генерали на 1 април.

Израел е под нарастващ натиск от САЩ, където президентът Джо Байдън поиска от страната да подобри хуманитарното положение в Газа и да работи за спиране на огъня, като отбеляза, че подкрепата на САЩ ще зависи от това.

Това беше първият път, в който Байдън, ревностен поддръжник на Израел, се опита да използва американската помощ като средство за влияние върху израелското военно поведение. САЩ са голям доставчик на оръжия за израелската армия.

Байдън призова също лидерите на Египет и Катар да окажат натиск върху „Хамас“ да приеме примирие и сделка за заложниците преди нов кръг от преговори в Кайро.

Нетаняху заяви в началото на ежеседмичното заседание на кабинета си, че сделката трябва да включва освобождаването на 133 заложници, които все още са държани в плен в Газа, и че „крайните искания“ на „Хамас“ препятстват това.

„Отстъпването пред исканията на „Хамас“ ще му позволи да повтори престъпленията от 7 октомври отново и отново, както обещава да направи“, заяви той.

Над 130 заложници остават в плен в Газа и Израел твърди, че няма да спре офанзивата си, докато всички не бъдат върнати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:19 | 07.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
RoyBatty
преди 1 месец
Снимката над статията е много добра!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още