IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Springer преструктурира флагмана Bild със заплаха за масови съкращения

Възможно е oще в понеделник да се стигне до значително съкращаване на персонала на таблоида Bild 

07:17 | 19.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: DPA
Снимка: DPA

Издателската къща Axel Springer подготвя цялостно преструктуриране на своята основна марка Bild. Някои регионални офиси ще бъдат закрити, а други - обединени, научи Handelsblatt от няколко вътрешни за компанията лица. Телевизионният канал Bild, който стартира през 2021 г., също ще се свие допълнително.

Очаква се това преструктуриране да доведе до значителни съкращения на работни места. Източници от компанията твърдят, че ще бъдат засегнати трицифрен брой служители. Според вътрешни източници около 600-те служители на най-големия таблоиден вестник в Европа ще бъдат информирани за плановете в понеделник. От издателството не пожелаха да коментират темата пред Handelsblatt.

Германският медиен бизнес на Axel Springer с неговите медийни марки Bild и Welt се счита за проблемна област за Springer. Докато цифровите платформи за предлагане на работа и недвижими имоти се разрастват, Bild и Welt на групата страдат от спад на бизнеса. Поради това се съобщава, че финансовите инвеститори в Springer, Kohlberg Kravis Roberts (KKR) и канадският пенсионен фонд CPPIB, подкрепят преструктурирането.

За шефа на издателството Матиас Дьопфнер германският пазар става все по-маловажен. Той инвестира усилено в медийния бизнес в САЩ, където през есента на 2021 г. пое новинарския портал Politico.

Огромните съкращения във в. Bild бяха известни от известно време. През есента стана ясно, че издателството иска да съкрати работни места в областта на производството, оформлението, корекцията и администрацията. Във фирмените среди вече се говореше, че във Welt и в администрацията първите служители вече са напуснали чрез доброволни програми.

Springer иска да се превърне в чисто цифрова компания

Издателят Дьопфнер иска да превърне бившата вестникарска компания в чисто дигиталнопредприятие. Още днес 85 процента от приходите от 3,9 милиарда евро и над 95 процента от печалбата от ¾ млрд. евро идват от дигиталния бизнес.

В Bild обаче ситуацията е съвсем различна. Приходите от дигитални предложения в марката са под 20 на сто, казва вътрешен човек, запознат с данните. „Поне Bild е на печалба". Но за колко време?

Дьопфнер многократно е обявявал, че в средносрочен план в издателството няма да има повече печатни вестници. „Бъдещето на Axel Springer е „само цифрово", заяви главният изпълнителендиректор на групата, който е на този пост от 2002 г. насам.

Компанията притежава също така платформата за работа Stepstone и порталите за недвижими имоти на Aviv Group.

Axel Springer иска да спести 100 млн. евро

Целта на програмите за икономии в медийните брандове е по-висока печалба на Bild и Welt. Финансовият резултат на групата в германския медиен бизнес трябва да се подобри с около 100 млн. евро през следващите три години, пише Дьопфнер до служителите през февруари. Той иска да постигне това „чрез увеличаване на оборота, но и чрез намаляване на разходите". Дьопфнер е подчертал, че съкращенията трябва да се избягват. За това обаче вече не се говори. 

Промени има и в ръководството на Bild. Според запознати заместник-главният редактор Ивон Вайс е напуснала таблоида.

Springer смени ръководството на таблоида едва през март. Предишните главни редактори Йоханес Бойе, Александра Вюрцбах и Клаус Щрунц трябваше да напуснат. Оттогава Марион Хорн е председател на редакционните колегии на Bild и Bild am Sonntag, подпомагана от бившия главен редактор на Focus Роберт Шнайдер. И двамата са високопоставени ръководители на печатни издания без никакъв опит в дигиталния бизнес. 

Масови вълнения в Springer

Във всеки случай в Springer има масови вълнения. Издателството се бори в съда с бившия главен редактор на Bild Юлиан Райхелт. Springer го обвинява, че е предал вътрешна информация, и иска връщане на обезщетение за милиони евро. 

Райхелт трябваше да освободи поста си на главен редактор на Bild през есента на 2021 г. Служителите го бяха обвинили в злоупотреба с власт във връзка с отношенията му със служителки. Журналистът винаги е отричал обвиненията. Оттогава насам Springer обеща да създаде нова корпоративна култура, но промяната далеч не е пълна, оплакват се служителите. 60-годишният изпълнителен директор на Axel Springer Матиас Дьопфнер. Снимка: DPA 60-годишният изпълнителен директор на Axel Springer Матиас Дьопфнер. Снимка: DPA

Съкращения и в други издателства

Освен Springer и други медийни компании също съкращават работни места. В началото на годината издателската къща Gruner+Jahr (G+J), която принадлежи на телевизионната група RTL, съкрати 700 от 1900 работни места и прекрати издаването на множество списания. Съкращения имаше и в изданията на Burda като Focus и Bunte.

Подобно на всички вестници, Bild се бори със спадащ печатен бизнес. В края на 2022 г. платеният тираж е бил 1,1 млн. екземпляра (включително берлинския таблоид B.Z.). През четвъртото тримесечие на 2013 г. ежедневно се продаваха повече от два пъти повече копия. 

За Springer работят 18 000 души по целия свят. От тях 3400 са журналисти - все по-голям брой от тях в САЩ. В средносрочен план Springer планира да открие втори централен офис в Америка, докато централата ще остане в Берлин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:58 | 19.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Медии и маркетинг виж още

Коментари

Финанси виж още