IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръст в търсенето на споделени офис пространства у нас, отчитат от имотния бранш

Заради несигурната икономическа среда на пазара на офис площи има все по-малко нови проекти, казва Йордан Кръстев, Cushman&Wakefield Forton

21:00 | 01.11.22 г.

Налице е засилен интерес към споделените офис пространства. Част от операторите на такива площи предвиждат разширяване, докато при стандартните офиси има отлив на търсене и нови инвестиции. Това каза Йордан Кръстев, мениджър „Офис площи” в Cushman&Wakefield Forton, в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Гостът коментира тенденциите на пазара на офис площи в България.

Нарастващият интерес към споделените офис пространства експертът отдава основно на гъвкавостта, която те предлагат. Той обясни, че стандартните офиси се отдават под наем обикновено за по-дълъг период – 3-5 години, докато при споделените площи този период може да достигне шест месеца или да е дори месец за месец. 

„Търсенето на гъвкави офиси изпреварва предлагането, докато при стандартните офиси се наблюдава обратното – затова и процентът свободни площи расте“, коментира той.

Друго предимство на споделените офис пространства, по думите на госта, е възможността за социализация на работещите екипи.

Кръстев отбеляза, че на пазара на офис площи у нас има все по-малко нови проекти.  

„Ако преди пандемията сградите в процес на строителство бяха около 300 хил. кв. м, в момента тази цифра само намалява. Сградите, които са започнати в строеж, ще бъдат завършени, но нови сгради не се започват. Търсенето намалява, обстановката е твърде несигурна за инвеститорите“, казва събеседникът.

Според него търсенето най-вероятно ще изпревари предлагането в бъдеще. „Прогнозите са за 2024-2025 г.“, поясни той и добави, че може да се очаква и повишение на цените след това.

По думите му цените на офисите сега са стабилни на фона на ускоряваща се инфлация. В близко бъдеще можем да очакваме корекция на цените - тя ще е съответстваща на процента инфлация, каза Кръстев.

Целия разговор вижте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:02 | 01.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още