IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стотици хиляди са напуснали най-големите канадски градове в търсене на по-достъпен дом

Населението в тези градове обаче расте благодарение на международната миграция

16:33 | 12.01.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Най-големите градове в Канада стават по-големи и по-скъпи, като принуждават стотици хиляди души да търсят достъпни жилища другаде, пише Bloomberg.

Торонто, най-големият градски център в страната, регистрира отлив на населението с близо 100 хил. души, като 78% от тях са избрали да се установят в други части на провинцията в разглеждания едногодишен период до 1 юли, сочат данни на Канадската статистическа служба.

Монреал и Ванкувър, които са съответно на второ и трето място по големина в Канада, са били напуснати от съответно 35 хил. и 14 хил. души.

Близо 100 хил. души са напуснали Торонто през 2022 г. Графика: Bloomberg LP Близо 100 хил. души са напуснали Торонто през 2022 г. Графика: Bloomberg LP

Но международната миграция е компенсирала повече от достатъчно тези загуби. Данни показаха, че повечето новодошли предпочитат големи градски центрове пред провинциални области. Най-населените градове в Канада са увеличили жителите си с над 600 хил. души благодарение на международната миграция спрямо едва 21 хил., които са се установили в по-малки общини. Торонто е увеличил населението си с 216 хил. души от имиграция.

Данните подчертават последиците от амбициозните имиграционни политики на премиера Джъстин Трюдо, които целят да привличат около половин милион постоянни жители всяка година – това е повече от размера на Халифакс, най-големия град по атлантическото крайбрежие на Канада. Ръстът на населението в големите градове съвпадна с период, в който цените на жилищата в повечето области достигнаха връхна точка.

Бенчмарковата цена на жилищата в Канада достигна 789 300 канадски долара (587 360 щатски долара) през юли м. г., което е ръст с 43 на сто спрямо началото на пандемията от COVID-19, сочат данни на Канадската асоциация за недвижими имоти. Оттогава цените започнаха да намаляват, тъй като централната банка повиши лихвите, но достъпността също се влошава в унисон с растящите лихви по ипотечните кредити.

Въпреки отлива на население от някои от най-големите градове, много от по-достъпните големи градски центрове в Канада са увеличили населението си с най-бързия годишен темп от поне 2022 г., сочат данни на статистическата агенция. Новите постоянни имигранти и нетният ръст на непостоянните жители са допринесли най-много за бързия ръст.

Като цяло страната продължава да се урбанизира, като 71,9% от канадците живеят в един от големите градове на страната или околностите му, което е ръст с 0,1 процентни пункта спрямо година по-рано. Това означава, че има по-голям натиск върху градовете да строят жилища и инфраструктура, за да отговорят на бързия ръст на населението.

Градски центрове в Саскачеван, Манитоба и Онтарио са изгубили повече хора от останалите провинции и територии, а градски центрове в атлантическите провинции, Албърта и Британска Колумбия са отчели силни ръстове.

Монктон и Халифакс, които са ключови градове по атлантическото крайбрежие на Канада, са регистрирали най-бързия ръст на населението от съответно 5,3% и 4,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:39 | 12.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още