IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американски инвеститори влагат все повече средства в имоти в Европа

Общият обем на инвестициите в бизнес имоти на Стария континент тази година се очаква да намалее с до 20%

22:17 | 13.03.23 г.
Снимка: Benjamin Girette/Bloomberg
Снимка: Benjamin Girette/Bloomberg

Ценовите нива все повече привличат северноамерикански инвеститори в недвижими имоти в Европа, пише консултантската компания Savills.

През 2022 г. северноамерикански инвеститори са вложили повече средства в имоти на Стария континент от европейски инвеститори – 48 млрд. евро спрямо 36,6 млрд. евро. За първите това е ръст с 31% спрямо средното петгодишно равнище.

Savills очаква северноамериканските купувачи отново да са най-голямата група инвеститори в имоти в Европа към края на тази година.

По отношение на Азия, предвид обичайната гъвкавост на сингапурските инвеститори, Savills предвижда, че купувачите от континента ще продължат на влагат средства в различни сектори и райони на Европа през 2023 г. Сингапур все повече е смятан за център на икономическата дейност в региона си и като такъв канализира капиталови потоци от други страни в Азиатско-Тихоокеанския регион.

„Очакваме, че разнообразни трансгранични инвеститори ще бъдат привлечени към недвижими имоти в Европа през 2023 г. Повечето от тях ще бъдат водени от търсенето на добри възможности, като инвеститорите са ангажирани с процеси, в които има обозрима ценова корекция“, коментира Джеймс Бърк, директор на отдела за капиталови пазари в Европа и глобални трансгранични инвестиции в Savills.

„Инвеститори с по-малко апетит за риск трябва да се съсредоточат върху стратегии, насочени към активи, генериращи доход, на най-привлекателните локации и сектори в Европа. Те трябва да се избират въз основа на дългосрочни тенденции, предлагайки по този начин по-голяма стабилност и устойчивост на пазарни колебания“, допълва той.

Лидия Бриси, директор на европейските анализи в Savills, очаква инвестиционната активност да остане вяла в Европа до второто полугодие на тази година, когато икономиката бавно ще започне да се възстановява.

„Очакваме, че общите инвестиционни обеми в имоти в Европа за 2023 г. ще варират между 230 и 240 млрд. евро, спад със 17%-20% на годишна база“, допълва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:58 | 13.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още