IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова платформа пренася Airbnb модела на пазара на дългосрочни наеми у нас

240 хил. жилища в София стоят празни, а едва 10% от тях са на пазара

08:05 | 03.11.23 г.
Снимка: Надежда Пеева, БГНЕС
Снимка: Надежда Пеева, БГНЕС

Нова дигитална платформа навлиза на пазара на дългосрочни наеми първо в София, но с амбиции след време да обхване и други големи градове у нас.

Зад платформата Flatimo стои екипът на компанията Flat Manager, която управлява над 500 имота в страната за краткосрочно отдаване под наем и присъства също в Румъния. Амбицията ѝ е да пренесе модела на Airbnb на пазара на дългосрочни наеми в България.

„Докато управлявахме имоти за краткосрочно отдаване под наем, поглеждахме и към пазара на дългосрочни наеми, познаваме го добре и виждаме, че той не работи както трябва“, отбеляза Борис Павлов, основател на Flat Manager. Той отчете, че една трета от обявите за имоти под наем са или фалшиви, или се дублират на различни места. В много от тях информацията за имота е непълна, липсват снимки или те са с ниско качество.

Според Георги Павлов, изпълнителен директор на „Реалто груп“, големите агенции за недвижими имоти пренебрегват наемния пазар, който представлява малка част от бизнеса им. Затова на този пазар са активни предимно малки и често работещи непрофесионално агенции.

Новата платформа си поставя за цел да повиши качеството на обявите за имоти под наем, като предлага снимки, видеоразходка в имота и пълна информация за него, включително точния му адрес върху дигитална карта на града. Така наемателят ще може да прецени дали имотът отговаря на критериите му и едва след това да пристъпи към оглед. Това е от полза и за наемодателите, тъй като броят на огледите за тях ще намалее, обясни Павлов.

Освен във Flatimo обявите за имоти ще бъдат публикувани и в други платформи, като целта е те да бъдат отдавани бързо и ефективно. Наемодателите, които отдават имотите си в платформата, ще могат да избират между стандартен и ексклузивен план, равняващи се съответно на 40% и 50% от месечния наем, като в първия случай собствениците на имоти ще правят огледите си сами, а във втория представител на компанията ще присъства на тях. За наемателите, а впоследствие и за купувачите, услугата ще бъде безплатна, като те ще могат да запазват онлайн ден и час за огледа, след което ще получават потвърждение по имейл.

Борис Павлов очерта още един проблем, на който платформата ще се опита да даде решение: 15% от българите живеят под наем, а в същото време 40% от жилищата са празни, отбеляза той. По данни на Националния статистически институт (НСИ) в София има 760 хил. жилища, 240 хил. стоят празни, а едва 10% от тях са на пазара.

Компанията е направила проучване сред 1000 собственици на имоти, за да потърси отговор на въпроса защо при толкова много празни жилища само малък процент от тях достигат до пазара. Водещият отговор на собствениците бил, че не знаят или не могат да преценят какво да правят с жилището си. „Това е все едно „Не подкрепям никого“ да спечели на балотажа на местните избори“, отбеляза Павлов. На второ място е притеснението, че жилището ще бъде повредено или че наемателите ще се окажат некоректни и няма да плащат сметките си.

„Две трети от участниците в проучването не бяха запознати с процеса по отдаване на имоти под наем и смятаха, че няма кой да им помогне да го направят“, обобщи Павлов.

Платформата вече е активна и има планове за бъдещо развитие. От началото на 2024 г. наемодателите ще могат да дават оценки на наемателя по модела на Airbnb. Наемателите пък ще имат възможност да оценяват имота на наемодателя. Те ще могат също да си правят профили, в които да се представят, така че когато собственикът на имот получи запитване за оглед от наемателя, да може да направи преценка с какъв човек си има работа. Може да му откаже оглед, защото има куче, например.

На по-късен етап е планирано създаването на общество на наемодателите, тъй като според Павлов те не са добре представлявани. През 2025 г. моделът при наемите ще бъде пренесен и на пазара на продажбите на имоти.

Първоначално платформата ще бъде активна само в София, като целта е моделът да бъде тестван на голям пазар и ако се установи, че работи, да бъде пренесен и на по-малки пазари. Сходен на Flatimo модел вече работи добре в Белград, където компанията CityExpert държи над 50% от наемния пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:06 | 03.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още