IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският гигант Galeria изпадна в несъстоятелност за трети път в последните 10 години

Веригата универсални магазини изпитва затруднения заради проблемите на компанията майка Signa

18:22 | 09.01.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Германският гигант сред универсалните магазини Galeria Karstadt Kaufhof съобщи, че е подал заявление за обявяване в несъстоятелност след срива на компанията-майка Signa на фона на имотната криза в региона, предава Ройтерс.

Galeria, която е най-видната компания за търговия на дребно в Германия, съобщи, че търси нов собственик, след като беше застигната от проблемите в Signa, изпадналата в несъстоятелност австрийска имотна империя, която се превърна в най-голямата жерства на имотната криза в Европа до момента.

Galeria, която има 15 хил. служители, обявява несъстоятелност за трети път през последните години. Пандемията я принуди да обяви несъстоятелност през 2020 г., а ускоряващата се инфлация и ръстът на разходите за енергия след началото на войната в Украйна отново ѝ нанесоха удар през 2022 г.

Този път проблемите на Galeria произтичат от собственика ѝ Signa, която се ангажира да предостави на компанията си за търговски площи 200 млн. евро свеж капитал - плащане, което стана малко вероятно заради проблемите ѝ, в замяна на отписване на дълг, включително 590 млн. евро пари на данъкоплатците.

„Многобройните случаи на несъстоятелност в Signa Group вредят значително на Galeria, съобщи компанията в комюнике.

Холдинговата компания Signa, в която влизат около 1000 компании, с големи проекти и магазини в Германия, Австрия и Швейцария и дял в сградата Chrysler Building в Ню Йорк, обяви несъстоятелност в края на миналата година заради дълг от около 5 млрд. евро.

Оттогава това направиха и други бизнеси на Signa, включително най-големите ѝ подразделения. Това накара банки, застрахователни компании, пенсионни фондове и други инвеститори да се опитат да си върнат част от изгубените милиарди.

Основателят на Signa Рене Бенко, един от най-видните имотни магнати в Европа, изпадна от класацията на Forbes на милиардерите, а строителството на небостъргач в Хамбург и на други проекти беше спряно. Предмети като кожената маса в заседателната зала на Signa и четки за тоалетни чинии от офисите ѝ във Виена бяха разпродадени.

От 2020 г. Galeria затваря магазини и съкращава служители, но проблемите на Signa станаха твърде много за понасяне.

Galeria съобщи, че иска промяна в собствеността и че вече са започнали разговори с потенциални инвеститори.

„Заявленията за несъстоятелност в Signa Group осуетиха положителното развитие на Galeria и заплашват компанията“, коментира Щефан Денкхаус, назначеният от съда ръководител на процеса по несъстоятелност на Galeria.

Години наред имотният сектор в Германия и в други страни в Европа процъфтяваше благодарение на ниските лихви и силното търсене. Но резкият ръст на лихвите и на разходите сложи край на бума и тласна инвестиционни компании като Signa към несъстоятелност заради пресъхването на банковото финансиране и замразяването на сделки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:22 | 09.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още