IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борсови пазари се сринаха силно*

Почти всички сектори и основни борси преминаха на отрицателна територия, книжата на компаниите от комуналния сектор и отбраната поскъпват силно

11:40 | 28.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Европейските акции поевтиняха рязко в понеделник, докато световните пазари следят развитието на руско-украинската криза.

Паневропейският индекс Stoxx 600 спада с 1,7% в началото на търговията, като банковият подсектор се срина с 5,7%, което доведе до широки загуби заради новите санкции, тъй като почти всички сектори и основни борси преминаха на отрицателна територия. Компаниите от комуналния сектор се противопоставиха на тенденцията и добавиха 1%.

В Германия Dax губи 2,22% до 12 244 пункта, докато в Париж CAC 40 се срива с 3,12 на сто до 6541 пункта, а лондонският FTSE пада с 1,41% до 7382 пункта.

Настъплението на Русия в Украйна продължи и през уикенда. Руски военни превозни средства навлязоха във втория по големина украински град Харков, като се появиха съобщения за сражения, а жителите бяха предупредени да останат в убежища.

На Русия бяха наложени още санкции заради нахлуването ѝ в Украйна, а в събота САЩ, Европа и Канада се споразумяха да отстранят ключови руски банки от системата за междубанкови съобщения SWIFT. Обединеното кралство и ЕС също така затвориха въздушното си пространство за руски самолети.

В неделя руският президент Владимир Путин постави в повишена готовност силите за ядрено възпиране на страната си на фона на нарастващия глобален отпор срещу инвазията. Министерството на отбраната на Украйна заяви, че представители на Украйна и Русия са се договорили да се срещнат на украинско-беларуската граница „без предварителни условия".

Фючърсите върху американските акции се понижиха по време на нощната търговия в неделя, тъй като инвеститорите се притесняват от икономическите последици от руско-украинската криза. 

Фючърсите върху петрола се повишиха с над 4%, а руската рубла поевтиня с около 29% спрямо долара в понеделник сутринта, докато пазарите оценяваха въздействието на санкциите срещу Русия.

В Германия акциите на Hensoldt и Rheinmetall вероятно ще са най-големите печеливши от войната в Украйна. Акциите на Hensoldt поскъпват с почти 85% в началото на търговията и в момента все още се търгуват с около 40% ръст. Акциите на Rheinmetall поскъпват с 28%.

Заради руското нападение над Украйна германското правителство иска да инвестира в огромни количества оръжие. Канцлерът Олаф Шолц обяви, че във федералния бюджет за 2022 г. ще бъде заделен специален фонд от 100 млрд. евро, който ще бъде използван за финансиране на нуждите на Бундесвера през следващите години.

Базираната в Дюселдорф компания Rheinmetall има две подразделения: Тя е доставчик на двигатели за автомобилната индустрия и създава „технологии за сигурност, съобразени със заплахите“, иначе казано - танкояве. От дълго време се обсъжда възможността за разделяне на двете подразделения, но ръководството на компанията досега успешно се противопоставяше.

Акциите на BAE Systems, Leonardo и Thales отбелязаха двуцифрен ръст.

В дъното на европейския индекс на сините чипове Polymetal International се срина с повече от 48%, тъй като англо-руската минна компания продължи да потъва в резултат на експозицията си в Русия. Финландската компания Nokian Tyres губи 21%. В петък компанията обяви, че премества част от основните си производствени линии от Русия във Финландия и САЩ, за да се подготви за възможни допълнителни санкции след руската инвазия в Украйна.  И макар заводът на компанията край Санкт Петербург да работи на пълна мощност Nokian Tyres е започнал да транспортира гуми извън Русия до складове, които са по-близо до крайните потребители. Тя заяви, че не всички произвеждани в Русия продукти могат да бъдат произвеждани и във финландските и американските заводи и добави, че засега няма санкции, които да са засегнали бизнеса на Nokian Tyres в Русия.

"Изключването на руските банки от платежната система Swift не остава без икономически последици за европейския банков сектор", обяснява Томас Гитцел, главен икономист в базираната в Лихтенщайн VP Bank. Изключването им от международните платежни операции означава, че тези финансови институции вече не могат да погасяват задълженията си към европейските си кредитори. За ЕС като цяло обаче руските задължения са управляеми.

Според Гитцел вземанията възлизат на около 75 млрд. долара или 0,7% от общия размер на банковите вземания. В абсолютно изражение френските, италианските и австрийските банки имат най-високи вземания. В относително изражение австрийският финансов сектор беше най-силно засегнат. Акциите на австрийската Raiffeisen Bank International се сринаха с около 16%.

Ситуацията е по-критична за европейските дъщерни дружества на руската "Сбербанк". Органът за банков надзор на ЕЦБ счита, че жизнеспособността им е сериозно застрашена поради последиците от финансовите санкции. Европейската централна банка стигна до заключението, че Sberbank Europe AG със седалище във Виена, както и двете ѝ дъщерни дружества в банковия съюз - Sberbank d.d. в Хърватия и Sberbank banka d.d. в Словения, "ще фалират или има вероятност да фалират", съобщи ЕЦБ в неделя вечерта. 

*Данните са актуални към 11:30 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:14 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още