IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След дългия уикенд Wall Street се завърна на червена територия*

Търговците са фокусирани върху упоритата инфлация, която принуди централните банки по света да затягат агресивно паричната политика

17:35 | 05.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

След по-дългия заради националния празник на САЩ уикенд Wall Street се завърна със значителни понижения.

Във вторник широкият индекс S&P 500 спада с 1,7% в началото на търговската седмица, след като пазарите на акции и облигации в САЩ бяха затворени за Деня на независимостта на САЩ. Индексът на сините чипове Dow Jones загуби 1,6%, а технологичният бенчмарк Nasdaq Composite се понижава с 1,7%.

Историята показва, че американските акции обикновено се представят добре през юли, но инвеститорите твърдят, че тази година се подготвят за още по-големи трудности. Трейдърите са фокусирани върху упоритата инфлация, която принуди централните банки по света да затягат агресивно паричната политика. Икономическите данни, показващи спад в различни показатели - от фабричното производство до разходите за търговия на дребно - засилиха опасенията, че икономиката на САЩ може да изпадне в рецесия. 

Във вторник съобщенията, че се очаква президентът на САЩ Джо Байдън да отмени някои мита върху китайския внос, първоначално осигуриха на акциите известно успокоение от нестабилния период за пазарите, като в началото на търговията фючърсите се повишиха поради надеждите, че промените могат да помогнат за ограничаване на инфлацията.

Но с продължаването на сесията фючърсите минаха на отрицателна територия и натискът от продажби се задълбочи, тъй като отново преобладаваха опасенията за икономическия растеж.

„Пазарът отчаяно се нуждае от добри новини", заяви пред The Wall Street Journal  Флориан Иелпо, ръководител на отдел "Макро" в Lombard Odier Investment Managers. Според него обаче става все по-трудно да се компенсират нарастващите опасения на инвеститорите. Дори и с възможността за отмяна на митата инвеститорите се питат: „Как ще се решат двата основни проблема, които имаме, а именно нарастващите страхове от рецесия и силната инфлация?“, казва той.

Сривът на пазара на акциите във вторник накара инвеститорите да се насочат към активи, възприемани като по-сигурни. Цената на златото се повиши, а доларовият индекс на WSJ, който измерва зелените пари спрямо кошница от 16 валути, се повиши с 1%, достигайки най-високото си ниво в рамките на деня от около 20 години.

За разлика от златото и доларът еврото поевтиня с около 1,5 %, достигайки почти 20-годишно дъно поради опасенията, че еврозоната може би е близо до енергиен шок, който може да доведе блока до рецесия. За последно еврото се търгуваше на ниво от 1,0269 щатски долара, което го поставя на близко разстояние от достигане на паритет.

Волатилността и на други пазари беше широко разпространена. Цената на природния газ в Европа се повиши до най-високото ниво от март насам, тъй като работниците в Норвегия стачкуват, намалявайки добива на втория по големина доставчик на газ в Европа след Русия в момент, в който енергийните пазари вече са свити. Междувременно суровият петрол тип "Брент", международният бенчмарк за цените на петрола, поевтиня в несигурна търговска сесия, като е надолу с 4,1% до 108,84 долара за барел.

Междувременно на пазара на облигации доходността по бенчмарковите 10-годишни държавни облигации на САЩ се колебаеше между понижения и повишения. Наскоро те се търгуваха на ниво от 2,816%, което е спад спрямо 2,901% в петък.

*Актуално към 17 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още