IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските акции изпратиха седмицата с резки спадове

Икономисти от HSBC Private Banking предупреждават инвеститорите да избягват европейските книжа заради рисковете, породени от енергийната криза

19:50 | 23.09.22 г.
Снимка: Thorsten Wagner/Bloomberg
Снимка: Thorsten Wagner/Bloomberg

Европейските акции приключиха последната за седмицата сесия с рязък спад след серията лихвени решения на централните банки.

Индексът Stoxx 600 изтри 2,34% до 390,4 пункта. В Германия DAX се понижи с 1,97% до 12 284,19 пункта, във Франция CAC 40 отписа 2,28% до 5 783,41 пункта, а във Великобритания FTSE 100 записа спад от 1,97% до 7 018,6 пункта.

Акциите на компаниите от петролния и газов сектор и сектора на основните ресурси отчетоха най-силни понижения – повече от 5% за всеки от секторите. Банковите акции паднаха средно с 3,6%, като Credit Suisse загуби 12,4 до рекордно ниско ниво на цената на акциите.

Правителството на Обединеното кралство обяви редица данъчни облекчения, като страната се  готви и за рецесия. Британският паунд поевтиня с 3% спрямо долара до 1,0919 долара в часовете след обявяването на новината.

Централната банка на Англия повиши лихвените проценти с 50 базисни пункта в четвъртък – седмото поредно увеличение. Институцията смята, че икономиката на Обединеното кралство вече е в рецесия.

Също в четвъртък Швейцарската национална банка повиши своя референтен лихвен процент до 0,5%, промяна, която слага край на ерата на отрицателни лихви в Европа.

Междувременно Федералният резерв на САЩ вдигна лихвите със 75 пункта и подчерта, че ще продължи да увеличала лихвените нива. Това подклажда опасения за влизане в рецесия на икономиката на страната.

На икономическия фронт данни показват, че спадът на бизнес активността в еврозоната се е задълбочил този месец, като икономиката на региона вероятно е изпаднала в рецесия, защото потребителите ограничават разходите на фона на кризата с ръста на цените.

„Предвид низходящите рискове и високата степен на несигурност, всичко върви към свиване на икономическата активност в еврозоната през следващите тримесечия“, казват икономисти от ODDO BHF. Те допълват, че Германия е изпаднала в рецесия през третото тримесечие.

HSBC Private Banking and Wealth Management предупреждава инвеститорите да избягват европейските акции заради енергийната криза на Стария континент, която вещае тежка зима. Макроикономическите перспективи в Европа са мрачни, тъй като прекъсванията на доставките и въздействието на войната на Русия в Украйна върху цените на енергията и храните продължават да задушават растежа и принуждават централните банки да затягат агресивно паричната политика, за да овладеят инфлацията.

Въпреки че Европа е по-евтин пазар от САЩ, разликата на съотношението цена/печалба - оценките на компаниите въз основа на текущата цена на акциите им спрямо печалбите им на акция, не „компенсира допълнителния риск“ за инвеститорите, посочват икономистите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:50 | 23.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още