IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Каунджиев: Очаквам стабилизиране на цените на активите

Финансовите активи на БФБ се представят по-устойчиво в сравнение с други борси в региона, коментира експертът

12:13 | 21.11.22 г.
Тихомир Каунджиев, Снимка: ЕЛАНА Фонд Мениджмънт
Тихомир Каунджиев, Снимка: ЕЛАНА Фонд Мениджмънт

Стабилизиране на цените на активите, забавяне на темпото на повишение на лихвите от Федералния резерв и добър потенциал за ръст на цените на благородните метали – това са основните прогнози, които Тихомир Каунджиев, портфолио мениджър в „ЕЛАНА Фонд Мениджмънт“, представи в „Инвестиционен навигатор“.

По думите му финансовите резултати на публичните компании вече имат по-голямо значение за инвеститорите. Фазата на големите очаквания, която видяхме през 2021 г., е отминала, а големи спадове в цените на финансовите активи едва ли ще претърпят нови големи спадове, защото вече са по-точно оценени от инвеститорите и по-свързани с икономическите фундаменти, смята той.

Тихомир Каунджиев прогнозира, че ще има леко забавяне на темпото на увеличение на лихвените нива от Федералния резерв на САЩ, който пръв от големите централни банки пристъпи към затягането на паричната политика. Очакванията на пазарите са на следващото заседание на Фед да има увеличение от още половин процентен пункт, както и лихвите да се вдигат до пролетта на 2023 г, допълни той.

Той смята също така, че най-лошото за пазара на облигации е отминало. Според него пазарът е намерил своя баланс, тъй като дълго време е изкривяван от политиката на централните банки. Лихвените нива вече будят интерес у спестителите, които инвестират в облигации, подчерта той.

Тихомир Каунджиев прогнозира още, че пазарът на енергийни суровини би следвало да изживее още някаква корекция заради забавянето на икономиката. Търсенето на енергийни суровини догодина на обща база би трябвало да е по-слабо в сравнение с тази година, посочи той.

Суровините, свързани с веригата на хранителните доставки, имат потенциал за ръст на цените, коментира още той. При благородните метали също има добър потенциал за ръст, защото обикновено са актив убежище в кризисни ситуации. Това се вижда в последните месеци заради кризата на криптопазара, която насочи много инвеститори към благородните метали, посочи Каунджиев.

Той коментира още, че турбуленциите в цените на криптоактивите са логични, защото има съвсем различна финансова среда – вече има лихвени проценти и цена на капитала. Според неговите очаквания няма да има силно поскъпване или обезценка на валути, а търговия около текущите нива.

Как резултатите от междинните избори в САЩ влияят на пазарите и защо основният индекс на Българската фондова борса (БФБ) премина относително устойчиво през сътресенията от последните месеци – вижте във видеото!

Предоставената информация е маркетингов материал и не представлява инвестиционна консултация, съвет, инвестиционно проучване или препоръка за инвестиране и не следва да се тълкува като такава. Информацията е валидна към датата на издаване на маркетинговия материал и може да се промени в бъдеще. Информираме настоящите и потенциални инвеститори, че стойността на дяловете на договорния фонд и доходът от тях може да се понижат. Не се гарантират печалби и съществува риск за инвеститорите да не си възстановят пълния размер на инвестираните средства. Инвестициите във взаимни фондове, както и инвестициите на самия фонд, не са гарантирани от гаранционен фонд, създаден от държавата или друг вид гаранция. Постигнатите резултати от минали периоди не предвиждат бъдещата възвръщаемост. Преди вземане на окончателно инвестиционно решение е препоръчително инвеститорите да се запознаят с проспекта и с документа с ключова информация за инвеститори на съответния фонд. Документите са достъпни на български език на интернет страницата на УД „ЕЛАНА Фонд Мениджмънт“ (www.elana.net), като при поискване могат да бъдат получени безплатно на хартиен носител в офисите, осигурени от Управляващото дружество за продажба и обратно изкупване на дялове на фондовете, всеки работен ден в рамките на работното им време. Бъдещите резултати подлежат на данъчно облагане, зависещо от личното положение на всеки инвеститор и може да се промени в бъдещи периоди. Резюме на правата на инвеститорите на български език е достъпно тук. Фондовете са активно управлявани без да следват индекс. ELANA Ned Davis Research Dynamic Strategy не е колективна инвестиционна схема по смисъла на ЗДКИСДПКИ. Инвестирането в дялове на договорния фонд освен ползи носи и определени рискове, като ликвиден, оперативен, лихвен, валутен, политически риск, макроикономически риск, валутен риск, риск от концентрация и др. Пълна информация за рисковете може да бъде открита в проспекта на съответния фонд.

Последна актуализация: 12:30 | 21.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още
Финанси виж още