IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Спиди" увеличава печалбата за полугодието

Увеличават се обработените пратки на вътрешния пазар, както и от/до Румъния и Гърция

12:51 | 28.07.23 г.
Снимка: Спиди АД
Снимка: Спиди АД

Увеличеният брой обработени пратки и вливането на „Геопост България“ и „Рапидо експрес енд лоджистикс“ АД ускоряват ръста на приходите на „Спиди“ АД за първата половина на годината.

Тенденциите от предходните тримесечия се запазват: доставките за Централна и Източна Европа - услугата Speedy CEE Economy, намаляват; доставките за Гърция и Румъния се увеличават; увеличават се и доставките в България благодарение на силната онлайн търговия.

Това се вижда от индивидуалния отчет на дружеството за второто тримесечие на 2023 г., публикуван чрез БФБ-София.

Куриерската компания продължава да увеличава и печалбата въпреки силния ръст на разходите, продиктуван най-вече от плащанията към подизпълнители и за персонал.

Приходи през второто тримесечие

Продажбите на „Спиди“ за първата половина на годината възлизат на 142,326 млн. лева в сравнение със 118,652 млн. лева за първата половина на миналата година, което е с 20% повече на годишна база.

Основна част от тях се формира от приходите от куриерски услуги, които също реализират ръст от почти 20% до 139,09 млн. лева в сравнение със 115,757 млн. лева година по-рано. Увеличението се определя от по-големия брой обработени пратки и увеличението на тарифата на основните услуги през 2022 г.

Само за второто тримесечие приходите са в размер на 74,269 млн. лева в сравнение с 61,909 млн. лева година по-рано, което е с почти 20% повече на годишна база.

През 2023 г. се запазват ценовите нива от края на предходната година, като реално клиентите отчитат понижение в резултат на намалената такса гориво, посочват от компанията.

Приходите на вътрешния пазар са в размер на 109,32 млн. лева, а от външните пазари – 25,675 млн. лева, към края на юни. Делът на приходите от вътрешния пазар се увеличава до 79,1% в сравнение със 76,9% година по-рано.

Броят превозени пратки е 21,7 млн. броя, с 8,5% над предходната година. Това е под общото нарастване на приходите поради увеличаването на цената на услугата спрямо миналата година и растящия дял на пратките от/до Румъния и Гърция, където цената на услугата е по-висока.

Разходи и печалба към края на юни

Общите разходи за дейността на „Спиди“ възлизат на 125,441 млн. лева към края на юни в сравнение със 105,064 млн. лева към края на юни 2022 г., което е с над 19% повече на годишна база.

Основните разходи са за подизпълнители и възнаграждения, които формират три четвърти от оперативните разходи. За полугодието разходите за подизпълнители са в размер на 60 млн. лева и се увеличават с почти 19% на годишна база.

Разходите за възнаграждения нарастват с по-голям размер спрямо увеличението на приходите и броят пратки – с 22,3%, до 33,8 млн. лева към края на юни в сравнение с 27,6 млн. лева година по-рано. Изпреварващияt ръст се дължи на увеличението на средното ниво на възнаграждение от началото на годината, поясняват от компанията.

Разходите за материали нарастват с 15,5% на годишна база до 6,289 млн. лева от 5,447 млн. лева година по-рано. Над половината от тях се формират от разходите за гориво, които обаче се понижават с 6% за полугодието заради разликата в цените в сравнение с миналата година и въпреки по-големия брой обработени и превозени пратки.

Към края на юни „Спиди“ отчита нетна печалба в размер на 15,311 млн. лева в сравнение с 12,267 млн. лева към края на юни 2022 г., което представлява ръст от 24,8% на годишна база.

В последната година акциите на компанията поскъпват с 5,5%, а пазарната капитализация достига над 618,4 млн. лева.

Свързани компании:

Спиди АД(SPDY)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:51 | 28.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още