IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската лира се изправя пред икономически и предизборни пречки след силна година

Двигателите на подема изглежда губят инерция с навлизането във вероятна година на избори

10:55 | 03.01.24 г. 1
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Британската лира записа най-добрата си година спрямо американския долар от 2017 г., но отслабващата икономика и политическата несигурност правят повторението на това постижение малко вероятно, пише Ройтерс.

Не е трудно да се разбере защо инвеститорите се завърнаха към британската валута, след като тя достигна рекордно ниско ниво само преди 16 месеца - икономиката се справи по-добре от опасенията, упорито високата инфлация означаваше, че Английската централна банка (АЦБ) ще изчака по-дълго от своите колеги с паричните облекчения, а привлекателността на долара отслабна заради очакванията за ранно намаляване на лихвените проценти в САЩ.

Британската лира, която се търгува на ниво около 1,26 долара, поскъпна с почти 6% през миналата година спрямо долара, което я нарежда на второ място сред най-добре представящите се основни валути след швейцарския франк.

Тя също така е доста далеч от историческото дъно от 1,0327 долара, което достигна през 2022 г., когато тогавашният министър-председател Лиз Тръс разтревожи пазарите, предлагайки нефинансирано намаляване на данъците.

Въпреки че това дава силна основа на британската валута, двигателите на подема изглежда губят инерция с навлизането във вероятна година на избори.

На първо място е отслабващото влияние на лихвените диференциали, които оказват голямо влияние върху световния валутен пазар, възлизащ на 7,5 трлн. долара на ден.

Джейн Фоли, ръководител на отдел "Валутни стратегии" в Rabobank, смята, че макар схващането, че АЦБ ще изостане от Европейската централна банка и Федералния резерв, да е дало тласък на паунда, тази тема "е била объркана" от последните икономически данни.

Инфлацията на потребителските цени в Обединеното кралство се забави рязко до 3,9% през ноември, а британският брутен вътрешен продукт беше ревизиран надолу и отчете свиване от 0,1% през третото тримесечие.

Великобритания може би вече е в рецесия и е на второ място по слабо възстановяване след пандемията сред страните от Г-7 след Германия.

Данните накараха трейдърите да изместят по-близо прогнозите си за първото намаление на лихвите на АЦБ, като пазарите вече очакват намаление с 25 базисни пункта още през май в сравнение с очаквания това да се случи през август само преди няколко седмици.

"Възходът на паунда започна да изглежда малко по-сложен", коментира Фоли.

"Без по-висока инфлация или по-силен растеж може да се окаже, че той ще достигне връхна точка под 1,30 долара. Преди данните бях по-уверена, че ще достигнем 1,30 долара", добавя тя.

Британската лира традиционно се разглежда като "рискова валута", която се движи в съответствие с други подобни активи, най-често акции, и неотдавнашното поскъпване стана факт в момент, когато световният индекс на акциите на MSCI се насочи към двугодишни върхове. Обрат в курса на световните акции би бил допълнителен риск за паунда.

Ръководителят на отдела за изследване на европейската валута на HSBC Доминик Бънинг смята, че поскъпването на паунда от 1,20 долара през октомври до 1,27 долара в края на ноември е било "напълно неоправдано" от гледна точка на лихвените диференциали.

"Очевидно е, че ако го сравним с пазарите на акции, то изглежда много по-разумно", каза той. "Това е битката, която се разиграва. В момента печели двигателят на капиталовите пазари, но ние сме скептични дали това може да се запази".

Той очаква паундът да отслабне до 1,20 долара през тази година поради слабостта на британската икономика, което означава спад с до 6% от сегашните нива.

Политически фактори

Друг евентуален източник на нестабилност са изборите в Обединеното кралство, които трябва да се проведат до януари 2025 г., но се очаква това да стане тази година, като социологическите проучвания са в полза на опозиционната Лейбъристка партия.

Изборът на момент за провеждане на вота би могло да повлияе на лирата, като се отрази и на това кога ще бъдат намалени лихвените проценти, тъй като АЦБ се опитва да избегне възможността да бъде възприемана като фактор, влияещ на настроенията в страната по време на изборите, обяснява Фоли от Rabobank.

Според местните медии е възможно да се прояви известна предпазливост преди бюджета на 6 март, който може да съдържа нови данъчни намаления.

Майкъл Меткалф, ръководител на отдела за макростратегии на State Street Global Markets, е на мнение, че политиците може би са си взели поука от провала на минибюджета на Лиз Тръс.

"Навлизайки в година на избори, това ще означава, че обещанията за фискална щедрост ще бъдат умерени и финансирани", посочва той.

Не всички очакват британската валута да поевтинее, но глобалната икономическа несигурност означава, че консенсусът между прогнозите е много по-малък в сравнение с преди една година.

В Goldman Sachs например очакват лирата да се оценява на 1,35 долара след 12 месеца, подкрепена от по-спокойните пазари на държавни облигации и високите цени на акциите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:55 | 03.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още