IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Влошаването на глобалните нагласи тласна надолу европейските борси

Минният сектор имаше основен принос за спада на основните индекси в Европа във вторник

20:22 | 05.03.24 г.
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Основните борсови индекси в Европа отбелязаха спад във вторник на фона на поевтиняването на акциите на минните компании и понижаването на цените на металите заради липсата на значителни стимули от водещия потребител Китай. Инвеститорите са в очакване на данни за икономиките на еврозоната и на САЩ и на решението на Европейската централна банка (ЕЦБ) за лихвите, предават Ройтерс и CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 отписа 0,3%, ден след като достигна исторически връх, а технологичният сектор отбеляза спад от 1,6% в унисон със слабото представяне на сектора и в САЩ.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 нарасна минимално с 0,08% до 7646,16 пункта. Германският DAX е надолу с 0,1% до 17 698,4 пункта. Френският CAC 40 се понижи с 0,3 на сто до 7932,82 пункта.

Решението за лихвите на Европейската централна банка се очаква в четвъртък, а данните за продажбите на дребно в еврозоната и за брутния вътрешен продукт, както и данни за работните места в САЩ трябва да бъдат публикувани тази седмица.

Амбициозната цел на Китай за икономиката през 2024 г. за растеж от около 5% не отговори на очакванията на някои инвеститори за мерки за стимулиране.

Секторът на суровините отбеляза спад от 0,9% и достигна четиримесечно дъно.

Гиганти в луксозния сектор с експозиция към Китай, включително Hermes и LVMH, изгубиха по над 1%, а по-широкият сектор достигна близо двуседмично дъно.

Секторът на комуналните услуги, който е чувствителен към лихвите, отбеляза ръст от 1,8%, след като се възползва от спад в доходността по облигациите.

В здравния сектор компанията Novo Nordisk отбеляза спад от 2,5%, след като достигна рекорден връх по-рано по време на сесията. Изследване показа, че широко използваното ѝ лекарство за диабет „Оземпик“ забавя развитието на хронично бъбречно заболяване при пациенти с диабет, намалявайки риска от значителни сърдечни проблеми и смъртността с 24%.

Книжата на компанията за диализа Fresenius Medical поскъпнаха с 11,5% в унисон с доброто представяне на акциите на американските компании, след като данните от бъбречните изпитания разочароваха някои инвеститори.

Британската компания за наем на оборудване Ashtead отбеляза спад от 9,4% след слаба прогноза за ръста на приходите от наеми, а цената на акциите на шведския автомобилен производител Volvo Car поевтиняха със 7,6% след по-ниски от очакванията продажби през февруари.

Книжата на германската компания Bayer поевтиняха със 7,6%. Компанията ще отложи плановете си за разделяне на групата с до три години, предизвиквайки съмненията на инвеститорите дали се прави достатъчно за съживяването ѝ.

Цената на акциите на норвежкия производител на машини за рециклиране Tomra Systems нарасна с 12,2%, след като местни анализатори посочиха сделката за устойчиво пакетиране на ЕС за намаляване на отпадъците при пакетирането.

Книжата на френската компания Thales постъпнаха с 9,1%, след като тя обяви по-добри от очакванията приходи от продажби през 2023 г., кешови наличности и печалби.

Инвеститорите наблюдаваха и данни, които показаха признаци на възстановяване на бизнес активността в еврозоната миналия месец, а цените на производител през януари спаднаха много повече от очакванията на месечна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:22 | 05.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още