IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е втора по спад на призводствените цени в ЕС на годишна база

През първия месец на 2024 г. както еврозоната, така и ЕС отчитат дефлация при цените на производител

14:51 | 05.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на производител в еврозоната и Европейския съюз (ЕС) са продължили да се понижават както на месечна, така и на годишна база през януари, показват данни на европейската статистическа служба Евростат. България се нарежда на второ място по спад на производствените цени сред държавите членки на ЕС през първия месец на 2024 г. на годишна база.

И двата региона отчитат дефлация от 0,9% през януари при цените, които фабриките начисляват за своите продукти, на месечна база. При еврозоната темпът на спад е същият като през декември, а в ЕС се наблюдава допълнително понижение в сравнение с отчетените -0,8% през последния месец на миналата година.

През януари 2024 г. в сравнение с януари 2023 г. цените на производител са намалели с 8,6% в еврозоната и с 8,4% в ЕС .

Цени на производител в еврозоната и ЕС. Графика: Евростат Цени на производител в еврозоната и ЕС. Графика: Евростат

Месечно сравнение по основни индустриални групи и по държави членки

Месечното сравнение, по основни индустриални групи и по държави членки, на еврозоната показва, че производствените цени в енергийния сектор отчитат най-сериозен спад от 2,9%. В категорията на междинните и дълготрайните потребителски стоки се наблюдава дефлация от съответно 0,2% и 0,3 на сто. Цените на производител се увеличават при капиталовите стоки – с 0,6%, и при недълготрайните потребителски стоки – с 0,3 на сто.

Цените в цялата промишленост с изключение на енергетиката се повишават с 0,2% на месечна основа в зоната с единна валута.

При ЕС тенденцията е сходна, като най-голям спад отново регистрира енергийният сектор (-2,5 на сто), следван от междинните и дълготрайните потребителски стоки, които поевтиняват с по 0,1%. Цените на капиталовите и недълготрайните стоки са се повишили със съответно 0,5% и 0,2 на сто.

Цените на производител, с изключение на енергетиката, в ЕС се повишават с 0,2%.

Сред държавите членки, за които има налични данни, най-голямо месечно понижение на цените на промишлените производители записват Словакия (-14,3%), Полша (-3,0%) и Австрия (-2,2%). Ръст на цените на производител се наблюдава в Естония (5,3%), Ирландия (4,0%) и Чехия (2,4%).

На месечна база страната ни отчита спад от 1,8%.

Годишно сравнение по основни индустриални групи и по държави членки

Цените на производител в промишлеността в еврозоната през януари 2024 г. се понижават спрямо същия период на миналата година, макар спадове да се наблюдават само в енергийния сектор (-21,3%) и при междинните стоки (-5,8%). Капиталовите стоки поскъпват с 2,1 на сто, а инфлацията при дълготрайните и недълготрайните потребителски стоки е на нива от съответно 1,1% и 2 на сто.

Цените в промишлеността, без да се включва енергията, спадат с 1,5% на годишна база.

В ЕС най-сериозен годишен спад отново регистрира енергийният сектор – цените там намаляват с 20,1%, следвани от тези на междинните стоки, които се понижават с 5,9% на сто. Ръстове се отчетени при капиталовите стоки (1,9%), дълготрайните (0,5 на сто) и недълготрайните потребителски стоки (1,7%)

Цените на производител, с изключение на енергетиката, в ЕС намаляват с 1,7%.

Сред държавите членки, за които има налични данни, най-голям годишен спад на производствените цени е отчетен в Ирландия (-21,5%), България (-17,8%) и Латвия (-12,3%). Увеличения се наблюдават в Люксембург (15,0%), Малта (0,7%) и Словения (0,3%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:51 | 05.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още