IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси достигнаха нов рекорд след данните за инфлацията в САЩ

Трейдърите продължават да очакват, че Фед ще започне да понижава лихвите от юни

21:12 | 12.03.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейските борси завършиха сесията във вторник на рекорден връх, подкрепени от автомобилните компании и банките, след като трейдърите продължиха да очакват понижаване на лихвите от Федералния резерв през юни след внимателно следени данни за инфлацията, предават Ройтерс и CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се повиши с 1%, ръстът му беше ограничен след публикуването на данни в САЩ за цените на потребителските стоки.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 прибави 10,2% и завърши сесията на ниво от 7747,81 пункта. Германският DAX е нагоре с 1,23% до равнище от 17 965,11 пункта. Френският CAC 40 напредна с 0,84% до ниво от 8087,48 пункта.

Цените са се повишили стабилно през февруари на фона на поскъпването на бензина и на жилищата, но ръстът на годишната основна инфлация, която изключва волатилните цени на храните и на енергията е бил най-малкият от май 2021 г.

След публикуването на данните трейдърите продължиха да очакват, че Фед ще започне цикъл на смекчаване на паричната политика през юни.

Stoxx 600 достигна нови върхове през 2024 г. на фона на очакванията, че Европейската централна банка ще започне да понижава лихвите през юни след забавянето през последно време на инфлацията в еврозоната.

Германският DAX достигнна нов рекорден връх, след като данните потвърдиха, че инфлацията в страната се е забавила през февруари до 2,7%.

Френският CAC 40 също се повиши до исторически връх, а FTSE 100 достигна най-високото си ниво от май 2023 г.

Автомобилният сектор постигна ръст от 2,4%, подкрепен от поскъпването на книжата на Porsche с 11,5%, тъй като трейдърите купуваха акциите след първоначално вяла реакция на резултатите от германския производител на спортни автомобили.

Чувствителният към лихвите банков сектор отбеляза ръст от 1,9%, като записа най-голямото си дневно процентно покачване от пет месеца насам.

Книжата на Wacker Chemie поскъпнаха с 5,7%, след като химическият производител публикува прогнози за първото тримесечие над пазарните очаквания, движен от по-силните поръчки, особено в силициевия бизнес.

Цената на акциите на британската компания за жилищно строителство Persimmon се понижи с 3,7%, след като тя не отговори на очакванията за печалбата си и предупреди за забавяне на пазара през цялата 2024 г.

Книжата на TAG Immobilien отписаха 3,1%, след като собственикът на имоти отчете загуба през 2023 г. по време на имотната криза в Германия и замрази дивидента си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:25 | 12.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още