IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси започват силно седмицата в очакване на заседанието на ЕЦБ

Инвеститорите обърнаха внимание на новите икономически данни от региона

19:45 | 08.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните европейски борсови индекси приключиха първата сесия от новата седмица с ръстове, след като оптимизмът на инвеститорите се прехвърли от предходните дни на търговия, съобщава CNBC.

Инвеститорите са насочили поглед към предстоящото заседание на Европейската централна банка (ЕЦБ), докато пазарните залози клонят към по-малко на брой лихвени понижения през тази година спрямо първоначалните прогнози.

Общоевропейският бенчмарк на сините чипове Stoxx 600 напредна с 0,47% до 508,93 пункта.

Германският показател DAX записа ръст от 0,79% до 18 318,97 пункта.

Френският индекс CAC се повиши с 0,72% до 8119,3 пункта.

Британският измерител FTSE напредна с 0,41% до 7943,47 пункта.

Пазарите реагираха на новите данни за общото пазарно производство в Европейския съюз (ЕС), което намалява с 0,4% през януари на месечна база. Подобно е положението и с еврозоната, изтъква Евростат.

В сравнение със същия месец на предходната година общото пазарно производство е намаляло с 0,6% в ЕС и с 0,5% във валутния съюз. Това е свързано с намаляване на промишленото производство (-5,7% в ЕС) и обема на търговията (-1,4% в ЕС), докато обемът на строителната продукция остава непроменен.

Междувременно доверието на инвеститорите в в еврозоната се покачва за шести пореден месец през април до най-високото си ниво от повече от две години. Индексът на изследователския институт Sentix за еврозоната се повишава до -5,9 пункта през април от -10,5 пункта през март, което е най-високото му ниво от февруари 2022 г. Така е надмината и прогнозата за -8,5 пункта в анкета на Ройтерс сред анализатори.

Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 8 април. Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 8 април.

Трейдърите реагираха и на данните за германското промишлено производство, което расте за втори пореден месец през февруари. Показателят се е увеличил с 2,1%, воден от строителството, съобщи статистическата служба на страната в понеделник. Данните надминават прогнозите икономистите в анкета на Bloomberg.

Във фокуса на пазарите попадна и призивът на икономическите министри на Германия, Франция и Италия, които настояват за по-силна европейска индустриална политика, за да се противопоставят на нарастващата конкуренция от Китай и САЩ.

Акциите на компаниите от цикличните сектори, включително автомобили и промишлени стоки и услуги, поскъпнаха средно съответно с 1,3% и 0,8 на сто.

Акциите на германската компания Zalando поскъпнаха със 7,4%, с което онлайн търговецът на дрехи оглави Stoxx 600.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:37 | 08.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още