IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола падат след атаката на Иран над Израел*

Пазарът намалява рисковата премия

09:57 | 15.04.24 г.
Снимка: Luke Dray/Bloomberg
Снимка: Luke Dray/Bloomberg

Цените на петрола се понижиха в първия ден от седмицата, след като пазарните участници намалиха рисковите премии след нападението на Иран срещу Израел в събота вечер, предаде Ройтерс.

Фючърсите върху сорта Брент с доставка през юни поевтиняха с 49 цента, или 0,5%, до 89,96 долара за барел, а цената на фючърсите върху американския West Texas Intermediate (WTI) с доставка през май се понижи с 52 цента, или 0,6%, до 85,14 долара.

Нападението, включващо над 300 ракети и дронове, беше първото по рода си срещу Израел от друга държава от повече от три десетилетия насам. Това породи опасения за по-широк регионален конфликт, засягащ петролния трафик през Близкия изток.

Но нападението, което Техеран определи като отмъщение за въздушния удар по иранското консулство в Дамаск, доведе само до ограничени щети, тъй като като дроновете бяха свалени от израелската отбранителна система "Железен купол". Властите на Израел, която е във война с подкрепяните от Иран бойци на „Хамас“ в Газа, нито потвърди, нито отрече, че са нанесли удар по консулството.

Иран произвежда над 3 млн. барела дневно суров петрол като основен производител в рамките на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК). Има опасения, че отговорът на Израел може да включва насочване към енергийната инфраструктура на страната, посочват анализатори от ING. Но ако бъде отчетена значителна загуба на доставки, САЩ биха могли да освободят допълнително суров петрол от стратегическите си петролни резерви, а и ОПЕК разполага с над 5 млн. барела дневно свободен производствен капацитет, изтъкват още експертите.

Анализаторите от Citi Research заявяват, че продължаващото напрежение през второто тримесечие на тази година до голяма степен е определило цената на петрола на 85-90 долара за барел. Тъй като през първото тримесечие пазарът е бил като цяло балансиран по отношение на търсенето и предлагането, при евентуална деескалация цените биха могли да се върнат доста рязко до диапазона от 70-80 долара за барел.

"Това, което не е включено в текущите пазарни цени, е потенциалното продължаване на прекия конфликт между Иран и Израел, което според нас може да доведе до повишаване на цените на петрола до над 100 долара за барел в зависимост от характера на събитията", предупреждават анализаторите.

Данните са актуални към 9.55 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:03 | 15.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още