IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатор: Ескалацията в Близкия изток даде допълнителен тласък на облигациите

Конфликтът между Израел и Иран може да забави, но няма да спре очакваното намаление на лихвите, коментира Антон Панайотов, Alaric Securities

20:05 | 16.04.24 г.

Повишеният риск от ескалация на напрежението в Близкия изток даде допълнителен тласък на облигациите, които ще останат атрактивни и ще предлагат добра доходност поне до намаленията на лихвите на централните банки. Това коментира Антон Панайотов, основател и изпълнителен директор на Alaric Securities, в предавaнето "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Пазарите са най-добрият индикатор за това какво може да се очаква като развитие в конфликта между Израел и Иран и те не видяха причина за последваща ескалация, коментира той. По думите му ситуацията ще остане в сферата на дългогодишния регионален конфликт – „може би малко по-явен, но Иран показа, че е последната държава, която има интерес от ескалация“.

Широк военен конфликт няма да се случи, категоричен е гостът. „Израел вероятно ще отговори по някакъв начин на таката, но ситуацията в Иран след десетилетия санкции не показва желание за по-горещ конфликт, а и няма голямо сициално напрежение на фона на бавно покачващ се БВП на глава от населението“, каза Панайотов. За Иран е изключителни важно да няма нови санкции, за каквото намекнаха САЩ по отношение на иранския петрол към Китай - и това е основна причина да не се очаква ескалация, добави той. 

В коментар за повишената доходност по 10-годишните ДЦК на САЩ, която достигна 4,6%, Панайотов каза, че това е нормална реакция на пазарите при леко повишената циклична инфлация. "Ще има пренасочване на капитал от акции към облигации, като може да се очаква някаква корекция или успокояване при акциите след голямото рали", посочи той.

Разширяване на конфликта в Близкия изток и поскъпване на петрола ще се отрази на инфлацията, но няма да спре намаленията на лихвите от централните банки, смята Панайотов.

"Единственото, което може да се постигне, е централните банки да отложат решението си с някакво време, но не и да го променят, защото те също гледат своя баланс и знаят, че инфлация има, когато се печатат пари, а те правят точно обратното – премахват ликвидност. Знаят, че е въпрос на време тази инфлация от петрола да бъде овладяна. Ако има някакво решение, то може да бъде за отлагане, но не и да се промени в никакъв случай политиката за предстоящо намаляване", коментира изпълнителният директор на Alaric Securities.

Още от разговора може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Разговорът не е предпоставка за взимане на инвестиционно решение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:05 | 16.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още