IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подемът при европейските акции наподобява този от средата на 90-те

Пазарните условия напомнят за мекото кацане след завоя на Федералния резерв тогава

15:15 | 01.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

През последната година европейските пазари на акции объркаха много наблюдатели, отделяйки се от макропоказателите и като цяло продължавайки да се покачват въпреки значителното преоценяване на потенциалните намаления на лихвените проценти на централните банки. Последните икономически цикли не служат като добър ориентир, но поглеждайки почти три десетилетия назад можем да открием цикъл с удивителни прилики с днешния, пише за Financial Times Марина Заволок, главен стратег за европейските акции в Morgan Stanley.

По-конкретно, през 1995 г., след период на покачване на лихвените проценти, председателят на Федералния резерев Алън Грийнспан разкри това, което в крайна сметка се превърна в „завоя на Фед“, заявявайки, че централната банка „вероятно ще успее да задържи повишенията на цените без особени затруднения“. Месеци по-късно германската Бундесбанк – която задаваше тона за европейските централни банки тогава – също се отказа от повишаването на лихвените проценти в посока бъдещи съкращения. Европейските акции вече бяха скочили, следвайки ръста на американските. Академичните изследвания по-късно ще посочат последвалия период като „перфектното меко кацане“, нещо неочаквано по това време.

Завоят на Фед от 1995 г. и мекото приземяване може да послужат като важен наръчник за нарастващите европейски фондови пазари днес. Разбира се, икономическият растеж на Европа е слаб в сравнение с този на Съединените щати, но това беше така и в средата на 90-те години. Германия и Италия бяха регистрирали близо нулев растеж на БВП скоро след завоя.

Сходни са и темите за технологичните иновации, сравнително затегнатите пазари на труда, инфлацията в САЩ на нива, много подобни на днешните, и смесените, но като цяло положителни, икономически данни. Като цяло, трайно по-силните от очакваното данни за труда и инфлацията в средата на 90-те години направиха така, че Фед да намали лихвените проценти по-късно и по-бавно, отколкото първоначално очакваха инвеститорите.

Както твърдим в неотдавнашен доклад, оценките на европейските акции се повишават почти по същия начин, както през 1995 г., тъй като надеждите за бъдещи намаления на лихвите, подобряването на икономическите данни и като цяло нарастващото корпоративно доверие подхранват пазарите. Съотношението цена/очаквана печалба на борсовия индекс MSCI Europe се е увеличило от малко под 12 пъти при пазарните дъна през октомври 2023 г. до около 13,5 пъти днес. Към края на 1995 г. то беше почти 15 пъти и продължаваше да се повишава, въпреки само двете намаления на лихвените проценти от Фед през тази първа основна година след завоя му. По същия начин общите обеми на сделките за сливания и придобивания (M&A) в Европа нарастват рязко на годишна база от най-ниските нива на цикъла, точно както и през 1995 г. Дори скорошното тактическо отдръпване при европейските акции съвпада почти точно с това, което се случи в тази фаза на подема през 1995 г.

Ревизиите на европейските корпоративни печалби вече са в ранните етапи на възстановяване от най-ниските си нива. Нашият модел на прогнозни макроикономически индикатори сочи, че това ще продължи стабилно през текущия сезон на отчетите и останалата част от 2024 г. Водещите ни индикатори сочат 8 процента ръст на печалбите на компаниите от MSCI Europe до края на годината, двойно повече от консенсуса на анализаторите, пише още Заволок.

Има още причини да бъдем оптимисти по отношение на европейските акции отвъд бичето сравнение с 1995 г. Нашият анализ на 20-годишните корпоративни резултати и данните от сезона на срещите с инвеститорите показва, че европейските компании се възползват от вълна от положителни развития. Разпространението на изкуствения интелект (AI), разпределянето на капитал, включително чрез обратно изкупуване на акции и дивиденти, контролът върху маржовете и M&A стават все по-често срещани в разговорите между европейските корпоративни ръководители.

Говоренето за „зелени действия“ в тези разговори се увеличава бързо, както стана през 2009 г., докато споменаването на „икономическа несигурност“ и „енергийни разходи“ рязко намалява. Тук си струва да припомним, че европейските акции не са еквивалентни на европейската икономика. Над 60% от претеглената по пазарна капитализация експозиция на приходите на компаниите от индекса MSCI Europe е от региони извън Европа, по-специално САЩ (25 процента). Голяма част от борсовата сила на Европа идва от нейните глобални шампиони и очакваме тази тенденция да продължи. Например Novo Nordisk, ASML и SAP са допринесли за около 70% от ръста на MSCI Europe от началото на годината в доларово изражение.

И така, какво може да се обърка с тази „златна среда“? Една област, която анализирахме наскоро, е излагането на Европа на потенциални промени в политиката след изборите в САЩ. Ние обаче откриваме, че тази експозиция е много по-специфична - и ограничена до избрани акции - отколкото широкообхватна. Сравнението с 1995 г. досега беше точен ориентир, но през 1995-1996 г. липсваха значими външни шокове. Ако възникне неочаквано и съществено рисково събитие или някои текущи рискове ескалират, това може да отклони курса на бичия пазар. Но засега очакваме европейските акции да продължат подема си, както през 1995 г., завършва Заволок.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:15 | 01.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още