IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцария ще представи стратегия за управление на твърде големите банки

Швейцария просто не може да си позволи UBS да фалира, казва икономист

12:03 | 08.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Швейцарското правителство ще представи този месец препоръките си за управление на банките, които са "твърде големи, за да фалират", съобщиха Ройтерс и БТА.

Целта на документа, който ще се състои от няколкостотин страници, е да не се повтаря ситуацията от миналата година, когато се наложи изпадналата в сериозни затруднения Credit Suisse да бъде спасявана с държавни средства.

Според анализатори новите правила са конкретно насочени към UBS, която след като пое активите и пасивите на Credit Suisse с мащабна държавна подкрепа, стана твърде голяма дори и за мащабите на швейцарската икономика. Мерките са пряко насочени към своеобразно "оседлаване" на банката, които да предотвратят всякакви възможности тя да изпадне в затруднения. По силата им UBS ще трябва да осигури десетки милиарди допълнително, за да си гарантира сигурността срещу разпад в стил Credit Suisse.

"Швейцария просто не може да си позволи UBS да фалира", казва Щефан Леге, икономист от университета в Санкт Гален. "Ако това се случи, последиците за швейцарската икономика ще бъдат опустошителни".

С баланс от около 1,7 трилиона долара UBS почти двойно надвишава годишния брутен вътрешен продукт на Швейцария, което дава на банката изключителна тежест. Ако банката изпадне в затруднения, вече няма кой да я спаси, тъй като местни конкуренти не останаха, а евентуалната национализация би извадила икономиката на страната от релси.

С оглед на това долната камара на швейцарския парламент през май 2023 г. гласува предложение, призоваващо системно значимите банки, каквато е UBS, да имат съотношение на собствения капитал от 15 на сто, което е доста над изискванията в САЩ, ЕС и Великобритания. Към края на 2023 г. UBS е имала съотношение на собствения капитал от 4,7 на сто, или 79 млрд. долара. Новото правило ще изисква банката да намери още 100 млрд. долара. UBS е против новото изискване, като твърди, че това ще оскъпи много продукти като ипотечните кредити и ще навреди на икономиката, отбелязва Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:03 | 08.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още