IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След кризата с тавана на дълга в САЩ се задава и бюджетна криза

Ако двете партии не се споразумеят за бюджета, този път пазарите може да са по-чувствителни към затварянето на правителствени агенции

20:58 | 08.09.23 г.
Снимка: Scott Eells/Bloomberg
Снимка: Scott Eells/Bloomberg

Освен засилването на опасенията за ново увеличение на лихвите от Федералния резерв на срещата през следващата седмица, в САЩ се заражда нова криза, която може да окаже натиск на икономиката и инвеститорите – бюджетна.

Текущото финансиране за повечето правителствени програми изтича на 30 септември. Ако законодателите не успеят да приемат нов бюджет дотогава, някои правителствени агенции ще спрат да работят, пише Ройтерс.

Според оценка на стратезите на Goldman Sachs това ще намали икономическия растеж на САЩ с 0,2% седмично.

Частично затваряне на правителството, което няма да попречи на основни функции – например на армията или на социалноосигурителните плащания, не се смята за толкова токсично за икономиката, колкото неуспехът да се увеличи лимитът на държавния дълг. Последното беше избегнато на косъм през май-юни.

Според изследване на CFRA влиянието на минали бюджетни кризи, довели до затваряния на институции,  върху акциите в САЩ е било слабо. S&P 500 е паднал средно с 0,4% през седмицата преди спирането и е нараснал общо с 0,1% за продължителността на всички спирания от 1976 г. насам.

Този път обаче инвеститорите може би ще са по-чувствителни. Неуспехът да бъде приет бюджет би подчертал задънената улица и политическата нестабилност, които рейтинговата агенция Fitch посочи като причина за понижаването на кредитния рейтинг на САЩ през август – решение, което разтърси силно пазарите.

Спиране на работата на правителствени агенции може да доведе до съкращаване на разходите, което може да потисне икономиката в момент, когато други фактори, включително затягането на паричната политика на Федералния резерв и възобновяването на плащанията по студентските заеми, се очертават като заплаха за растежа.

Устойчивият растеж в условията на по-високи лихвени проценти помогна на S&P 500 да добави почти 16% през тази година. През юли индексът се отклони с около 4% от върховете си след скок в доходността на държавните облигации, който изплаши някои инвеститори.

„Ще има намаление на държавните разходи, защото това е единственият начин законопроектите, свързани с бюджета, да минат“, казва Джейми Кокс, управляващ партньор на Harris Financial Group. Според него обаче това ще създаде значително забавяне на икономиката.

Твърдолинейните републиканци в Камарата на представителите настояват, че няма да подкрепят законопроектите за разходите, необходими за финансиране на правителството за следващата му фискална година. Те искат намаляване на дискреционните разходи до 1,47 трлн. долара, или със 120 млрд. долара под нивото, договорено от председателя на републиканците Кевин Маккарти и президента Джо Байдън.

Goldman Sachs изчислява, че подобно намаление би възлизало на намаление от 0,6% от текущия брутен вътрешен продукт на САЩ.

Остават няколко седмици преди крайния срок, а ръководената от републиканците Камара на представителите е одобрила само един от 12-те законопроекти.

Ако текстовете не бъдат гласувани, това ще доведе до четвърто спиране на администрацията в последните десет години и до освобождаването на приблизително трима от всеки петима федерални цивилни служители.

Правителството ще продължи да извършва плащания по съкровищни облигации.

В миналото такива затваряния обикновено са разрешавани за няколко дни. Затварянето през 2018 г. продължи обаче 35 дни и намали с 0,1% реалния брутен вътрешен продукт на САЩ през четвъртото тримесечие на същата година и с 0,2% през първото тримесечие на 2019 г., според Бюджетната служба на Конгреса.

Пол Кристофър, ръководител на глобалната инвестиционна стратегия за Wells Fargo Investment Institute, вярва, че всяко затваряне вероятно ще бъде продължително, тъй като републиканците и демократите започват да се позиционират за президентските и конгресните избори през следващата година.

Сделка, която не намалява бюджетния дефицит на САЩ, може да повиши доходността по държавния дълг, което ще разклати акциите.

Миналия месец Белият дом заяви, че работи с Конгреса за изготвяне на краткосрочна мярка за финансиране, за да се избегне спиране, докато продължават разговорите за по-дългосрочните разходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:54 | 08.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още