IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръст на пенсиите и на максималния осигурителен доход мина на второ четене в комисия

Депутатите от бюджетната комисия отложиха гласуването на осигурителния праг за земеделските стопани

12:17 | 11.12.23 г. 5
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

От 1 януари 2024 г. максималният осигурителен доход в България се увеличава на 3750 лева. От същата дата минималната пенсия за стаж и възраст става 580 лева. Обезщетението за майчинство остава без промяна в размер на 780 лева. Това решиха депутатите от бюджетната комисия, одобрявайки на второ четене Законопроекта за бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2024 г.

Текстът за увеличението на максималния осигурителен доход беше прието бързо и без дебати. Депутатите одобриха максималният осигурителен доход да се повиши до 3750 лева, като спрямо сегашният му размер ръстът е от 350 лева. 

Депутатите не приеха майчинството през втората година за отглеждане на дете да се повиши до размера на минималната работна заплата. И така размерът на обезщетението за отглеждане на дете до двегодишна възраст и за отглеждане на дете до 8-годишна възраст от бащата (осиновителя) остана 780 лева. 

Депутатите отхвърлиха предложението минималният месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица да се увеличи от 780 на 933 лева.

Беше отхвърлено и предложението минималният месечен размер на осигурителния доход за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители да бъде в размер на 933 лева и размерът остана 780 лева, както предложиха от ГЕРБ и ДПС. По предложение на председателя на комисията Йордан Цонев обаче депутатите решиха последното предложение да бъде гласувано отново по-късно или утре.

И на второ четене беше прието предложението на финансовото министерство за минималния дневен размер на обезщетение за безработица в размер на 18 лева. Увеличава се максималният дневен размер на паричното обезщетение за безработица от 85 лв. на 107 лева, записаха депутатите от бюджетната комисия.

Беше прието и увеличението на минималната пенсия от 1 януари до 30 юни 2024 г. на 523 лева и от 1 юли на 580 лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:18 | 11.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 4 месеца
бяха обещали да не вдигат данъците....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
doba
преди 4 месеца
Айде честито на всички пенционери, Живи и Здрави. Тази година 50лв, догодина - 60лв :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още