IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Microsoft ще съкрати 10 хил. служители през 2023 г.

Компанията планира да включи инструменти като ChatGPT във всичките си продукти

17:25 | 18.01.23 г.
Снимка: Zed Jameson/Bloomberg
Снимка: Zed Jameson/Bloomberg

Американският технологичен гигант Microsoft потвърди, че планира да съкрати 10 хил. работни места, или около 5% от работната си сила, през тази година, пише Wall Street Journal. По този начин компанията предприема стъпки за справяне с все по-мрачните перспективи, които сега засягат много от най-големите играчи в технологичната индустрия.

Компанията ще понесе удар от 1,2 млрд. долара в рамките на второто тримесечие заради решението си, обяви тя в блога си. Съкращенията се случват, след като софтуерният гигант заяви, че наблюдава, че клиентите му проявяват предпазливост, тъй като някои част на света са в рецесия. Microsoft трябва да отчете финансовите си резултати за второто си фискално тримесечие на 24 януари.

Главният изпълнителен директор Сатя Надела коментира, че компанията вижда, че „клиентите оптимизират дигиталните си разходи, за да правят повече с по-малко“.

Въпреки че компании като Amazon, Meta Platforms и Salesforce обявиха съкращения на хиляди служители през последните няколко месеца, Microsoft досега предприемаше по-малки стъпки, за да се опита да се адаптира към нестабилната глобална икономическа перспектива и потенциала за продължително забавяне на търсенето на софтуер и услуги.

Същевременно Надела обяви, че Microsoft планира да включи инструменти за изкуствен интелект като ChatGPT във всичките си продукти и да ги направи достъпни като платформи, върху които други бизнеси да надграждат, пише Wall Street Journal.

На Световния икономически форум в Давос, Швейцария, Наделя обясни, че компанията му бързо ще се насочи към комерсиализиране на инструментите от OpenAI – изследователската лаборатория, която стои зад чатбота ChatGPT и генератора на изображения Dall-E 2, който превръща езиковите описания в нови изображения. Microsoft беше един от ранните инвеститори в стартъпа.

Днес Microsoft заяви, че ще предоставя на повече клиенти достъп до софтуера, който стои зад тези инструменти, чрез своята платформа за облачни услуги Azure. Надела коментира още, че целта е Azure да бъде „мястото за всички и за всеки, който мисли за изкуствения интелект“ – както за бизнеса, така и за крайните потребители. Това включва и предоставянето на ChatGPT на бизнес потребители.

„Всеки продукт на Microsoft ще има някои от същите опции с изкуствен интелект за пълно трансформиране на продукта“, посочва Надела.

OpenAI е в центъра на скорошните вълнения в технологичната индустрия относно изкуствения интелект, а Microsoft е в напреднали преговори за увеличаване на инвестицията си в стартъпа, писа по-рано Wall Street Journal. Лабораторията води преговори за продажбата на налични акции в рамките на сделка, която ще я оцени на около 29 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:26 | 18.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още