IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Siemens разширява производството в САЩ с инвестиция от 510 млн. долара

Инвестициите ще се фокусират върху центрове за данни, производство на полупроводници и батерии

21:25 | 03.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Siemens AG ще инвестира 510 млн. долара в нов производствен капацитет в САЩ, включително в завод за електрическо оборудване в Тексас, за да разшири веригата си на доставки в Северна Америка, съобщава Bloomberg.

Инвестициите ще се фокусират върху центрове за данни, производство на полупроводници и батерии, става ясно от изявление на германския индустриален гигант в петък. Siemens също така ще отдели 150 млн. долара от средствата за изграждане на съоръжение във Форт Уърт, Тексас, за производство на оборудване, предназначено за захранване на промишлени предприятия и центрове за данни.

Като цяло планът ще създаде 1700 работни места, включително 700 във Форт Уърт, изтъква компанията.

Допълнителната инвестиция е мотивирана както от наличните стимули, така и от бума в търсенето на инфраструктура за изкуствен интелект.

„Основно подкрепяме индустрията на центровете за данни с големи езикови модели“, споделя главният изпълнителен директор Роланд Буш в интервю за Bloomberg. „Това е причината да инвестираме“, добавя той.

Siemens ангажира средствата в САЩ като част от по-широк план за влагане на 2,2 млрд. долара за разширяване на високотехнологичното производство в световен мащаб. Компанията също така има планове за нов завод в Сингапур и надграждане на съществуващо съоръжение в Чънду, Китай. На местно ниво Siemens използва 1 млрд. евро от средствата по програмата за нов технологичен кампус и разширяване на производството в Бавария.

В САЩ производителите по веригата на доставка за чипове се редят на опашка, за да си осигурят финансиране от приетия миналата година Закон за чиповете, който предлага субсидии за полупроводници на стойност 100 млрд. долара. А Законът за намаляване на инфлацията (IRA), също приет през 2022 г., предлага субсидии с намерението да се установи стабилна веригата на доставки за електрически превозни средства и проекти за устойчива енергия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:57 | 03.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още