IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германски компании инжектират над 500 млн. долара в разработчик на ИИ технологии

Aleph Alpha набира средства, за да засили своята конкурентоспособност в битката с американските си съперници

17:50 | 06.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Основателят на Aleph Alpha Йонас Андрулис. Снимка: Andreas Rentz/Getty Images
Основателят на Aleph Alpha Йонас Андрулис. Снимка: Andreas Rentz/Getty Images

Aleph Alpha GmbH, стартъп компанията за изкуствен интелект (ИИ), която се опитва да изгради европейски съперник на големите езикови модели, създадени от OpenAI и Google, набра над 500 млн. долара от консорциум от индустриални гиганти и финансови инвеститори, съобщава Bloomberg.

Schwarz Group и звеното на Robert Bosch GmbH за рисков капитал се присъединиха към група от седем нови инвеститора във финансовия кръг, който включва SAP SE и американската софтуерна фирма Hewlett Packard Enterprise.

Aleph Alpha се позиционира като местен, европейски „шампион“ за технологията като начин да се открои от базираните в САЩ конкуренти. На пресконференция в понеделник вицеканцлерът и министър на икономиката на Германия Роберт Хабек определи инвестицията като стратегически национален приоритет.

„Мисълта да имаме собствен суверенитет в сектора на изкуствения интелект (ИИ) е изключително важна“, подчертава Хабек на пресконференцията. „Ако Европа има най-доброто регулиране, но няма европейски компании, не сме спечелили много“, добавя той.

Компаниите казват, че тяхната инвестиция включва „ангажименти за съвместно бизнес развитие“ с Aleph Alpha, но не предоставят повече подробности. Германският изследователски център, подкрепяният от правителството, Innovation Park Artificial Intelligence, Christ & Company Consulting и Burda Principal Investments, както и редица съществуващи инвеститори също участваха в това финансиране.

Последният кръг за набиране на средства на Aleph Alpha, в размер на 23 млн. евро от 2021 г., беше засенчен от вълна от конкуренти, които набраха експоненциално повече средства – необходимост за технологията, която разчита толкова силно на скъпата изчислителна мощност. Anthropic, американски стартъп, който разработва подобни функции за безопасност, води преговори за набиране на 2 млрд. долара след инвестиция от 4 млрд. долара, направена от Amazon.com Inc.

Aleph Alpha е основана в Хайделберг, Германия, от Йонас Андрулис, бивш инженер за SAP и Apple Inc. Въпреки че работи върху технология за голям езиков модел, подобна на ChatGPT, Андрулис представя приложения за европейски предприятия, като сигурност и поверителност на данните.

„Това са всички партньори, с които работим от години“, споделя Андрулис по време на пресконференцията, добавяйки: „От изключителна важност за мен, още от самото начало на нашето изследване, е прозрачността, проследимостта и суверенитетът“.

Anthropic, OpenAI и Google също разшириха своите предложения за генеративен ИИ за бизнеса в САЩ и Европа. Mistral, френски стартъп, създаден по-рано през 2023 г., набра 113 млн. долара в първия си кръг на финансиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:47 | 06.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още