IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Български лекар разработва AI инструмент за ранна диагностика на рак

Как се финансира иновационен метод в гинекологията, коментира гинекологът и асистент-преподавател в Медицинския университет в Плевен

11:17 | 09.02.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Винаги съм имал интерес към предприемаческите начинания, имал съм идеи. Интересите ми към компютрите, медицината и предприемачеството в един момент, след 15 години, се събраха в продукта GYNie.ai. Това разказа в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria д-р Георги Пранджев, гинеколог и асистент-преподавател в Медицинския университет в Плевен, за работата си върху инструмент за образна диагностика, който с помощта на изкуствен интелект разпознава зони на ракови клетки за специфичен вид рак.

Той обясни как още с първите стъпки в науката, като медицински лица и клиницисти, заедно с колегите си имат успешен проект след валидация с участия в стартъп състезания и инкубатори. „Видяхме, че има интерес и от страна на бизнеса“, посочи д-р Георги Пранджев.

"GYNie.ai е интелигентен софтуер, който е базиран на изкуствен интелект, на алгоритми и по-конкретно на т.нар. дълбоко обучение. Ние го ползваме за диагностициране на заболяването рак на маточната шийка. Идеята е да използваме алгоритмите и методите на изкуствения интелект, за да можем да забележим рано предракови изменения върху шийката“, разкри лекарят.

По думите му пак се използва класическо изследване в гинекологията, но ролята на изкуствения интелект е да открие с помощта на изображения патологични изменения. „Самият алгоритъм посочва къде има суспектни зони и тогава лекарят преценява как да продължи лечението на пациента“, уточни д-р Пранджев.

Ученият обясни, че към днешна дата има тестови модел, който не е пуснат официално за използване от външни пациенти. „Тренираме го в Медицинския университет в Плевен и в болница "Света Марина" като прототип, за да получим достатъчна база данни. В момента имаме около хиляда случая и смятаме, че ни трябват още толкова, за да сме сигурни, че можем да започнем изследвания на хора“, разкри д-р Пранджев.

Той добави, че стандартно успеваемостта на един гинеколог с опит в това изследване е около 89%, докато на един "новобранец" – току що завършил медик – е около 80%.

„С GYNie.ai в момента сме достигнали до 95%, като целта ни е 98%. Тогава вече смятаме да го предложим като официален продукт“, съобщи ученият и подчерта, че най-важното при такова изследване е да се избяга от субективизма.

Искат ли пациентките да бъдат изследвани в женска консултация с изкуствен интелект? Готови ли са болниците да закупят съответния лиценз? Какъв е пътят от научната дисертация до утвърдена българска фирма, която се занимава с анализ на изображения? Как се убеждават шест инвестиционни фонда в иновативния метод и какво е бъдещето на проекта? Как работят в здравната ни система скрининговите програми и защо ваксината помага срещу раково заболяване? Лесно ли е да намери мястото си един потомствен лекар в България и по-лесно ли се случва това в чужбина?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:17 | 09.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още