IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ню Йорк съди големите социални мрежи за кризата с психичното здраве на младежите

Администрацията на кмета Ерик Адамс съди собствениците на TikTok, Facebook, Youtube, Instagram и Snapchat с цел да ги държи "финансово отговорни" за кризата

07:20 | 16.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Кметът на Ню Йорк Ерик Адамс по време на пресконференция. Снимка: Yuki Iwamura/Bloomberg
Кметът на Ню Йорк Ерик Адамс по време на пресконференция. Снимка: Yuki Iwamura/Bloomberg

Администрацията на кмета на Ню Йорк Ерик Адамс съди собствениците на пет големи платформи за социални мрежи с цел да ги държи "финансово отговорни" за кризата с психичното здраве на младежите в града, присъединявайки се към вълната от подобни съдебни искове, заведени от юрисдикции в цялата страна.

Искът, подаден във Върховния съд на Калифорния, твърди, че собствениците на TikTok, Facebook, Youtube, Instagram и Snapchat "са знаели или е трябвало да знаят", че техните платформи ще навредят на психичното здраве и благополучие на децата и тийнейджърите.

По-конкретно, в иска се твърди, че "опасните и пристрастяващи" алгоритми на платформите повишават броя на самоубийствата, радикализацията, самонараняването, тревожността и депресията сред младежите, тъй като са създадени, за да повишават ангажираността, дори това да е свързано с разпространяването на материали с насилие, сексизъм и расизъм.

За тази цел Адамс заяви в предавана на живо реч в кметството в сряда следобед, че собствениците на тези платформи трябва да бъдат държани "финансово отговорни за това, което струват на града ни година след година".

На пресконференция по-късно през деня Адамс и неговите съветници отбелязаха, че градът харчи около 100 млн. долара годишно за програми за психично здраве на младежи. Но те не уточниха сумата в долари за наказателните обезщетения, които искат гигантите на социалните медии да платят на града.

"В момента не сме готови да дадем числа за това, което очакваме", заяви пред репортери Силвия Хиндс-Радикс, съветник на градската управа.

 Ашвин Васан, комисар по здравеопазването на Адамс, призна, че съдебните дела могат да стигнат само дотам, когато става въпрос за реформиране на платформите на социалните медии. Той заяви, че в крайна сметка ще е необходимо законодателство на Конгреса, за да се преразгледа фокусът на платформите за социални медии върху обслужването на младата аудитория, защото "знаем, че те няма да изчезнат никъде".

"Тук никой не говори за забрана", добави той.

Искът идва, след като миналия месец Адамс обяви социалните мрежи за криза на общественото здраве - предимно символичен ход, който насърчава нюйоркчани да гарантират, че децата им не злоупотребяват със социалните мрежи.

В отговор на иска говорител на Meta, компанията, която е собственик на Facebook и Instagram, заяви, че платформите вече разполагат с "над 30 инструмента и функции", които помагат на родителите да направят социалните мрежи безопасни за децата си.

"Прекарахме десетилетие в работа по тези въпроси и наехме хора, които са посветили кариерата си на това младите хора да бъдат в безопасност и да получават подкрепа онлайн", каза говорителката на компанията Лайза Креншоу.

Хосе Кастанеда, говорител на Google, която е собственик на Youtube, заяви, че нейната платформа също е разработила политики, които дават на "родителите надежден контрол". "Твърденията в тази жалба просто не са верни", добави Кастанеда.

 (БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:20 | 16.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още