IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕП е одобрил плановете за предоставяне на повече боеприпаси на Украйна

Текстовете трябва да бъдат одобрени финално от Съвета на ЕС, за да влязат в сила

15:46 | 13.07.23 г. 4
Автор - снимка
Редактор
Снимка: архив Ройтерс
Снимка: архив Ройтерс

Европейският парламент (ЕП) е приел в четвъртък плановете за увеличаване на производството на боеприпаси и ракети в Европейския съюз (ЕС), съобщават от пресслужбата на Парламента.

Според текстовете, договорени със Съвета на ЕС миналата седмица, Законът за подкрепа на производството на боеприпаси (ASAP) има за цел да ускори доставката на боеприпаси и ракети за Украйна и да помогне на държавите членки да възстановят арсеналите си.

С 500 млн. евро финансиране този закон има за цел да увеличи производствения капацитет на ЕС за справяне с настоящия недостиг на отбранителни продукти, по-специално артилерийски боеприпаси, ракети и техните компоненти, посочва се в съобщението на ЕП.

Законодателството трябва да бъде одобрено и от Съвета, за да влезе в сила.

Актът в подкрепа на производството на боеприпаси е приет в отговор на искането на Украйна към ЕС за доставка на артилерийски снаряди с калибър 155 mm и на споразумението на Съвета от 20 март 2023 г. по подхода с три направления в областта на боеприпасите.

Държавите членки бяха приканени спешно да прехвърлят боеприпаси от собствените си запаси в Украйна (1-во направление). Страните от ЕС се споразумяха да закупят съвместно един милион снаряда (2-ро направление). Третото направление има за цел да увеличи производствения капацитет в европейската отбранителна промишленост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:47 | 13.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 10 месеца
До: Tikva007 но единствени идддеот си ти... доказал си го многократно, доказваш го и с тоя коментар! марш на урок по китайски, че новия ти господат и разрушител на имериализма цун кайхуй те вика... марш да му служиш, слуга глууупава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 4
Tikva007
преди 10 месеца
До: kuhao: С висока вероятност може да се твърди, че вие с търчи-лъжи и сскъссаната ватенка-ушшанккова сте с интелектуално сходство, поради което ще останете към *деня Х* единствените иддиотти, които, на фона на преговорите между САЩ и Русия, ще останат да вярват и се надяват, че разрушаването на Русия е преследвана цел на САЩ. И през ВСВ е било пълно с иддиотти, които не са разбирали интереса на САЩ в оцеляването на болшевишка по това време Русия. Името СССР се е възприемало като екзотика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
zelka007
преди 10 месеца
До: khao ... нема да я разрушава никой , те сами ще се разпаднат ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 6
khao
преди 10 месеца
супер, браво! Русия трябва да бъде разрушена зада има мир!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още