IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как паричната политика на ЕЦБ влияе върху лихвите в България?

Трансмисията върху паричните условия у нас се осъществява най-бързо при краткосрочните лихвени проценти на паричния пазар, посочва БНБ

11:35 | 27.05.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

• През юни 2014 г. ЕЦБ понижи лихвения процент при основните операции по рефинансиране (с 10 базисни точки до 0,15%), лихвения процент по пределното кредитно улеснение (с 35 базисни точки до 0,40%) и въведе отрицателен лихвен процент по депозитното улеснение, възлизащ на -0,10%, понижавайки го с 10 базисни точки. (3) Приети бяха и допълнителни мерки за предоставяне на ликвидност, включващи програма за целеви операции по дългосрочно рефинансиране (целеви ОДР, TLTRO), с които се целеше да се стимулира кредитирането на нефинансовия частен сектор в еврозоната чрез осигуряване на дългосрочно финансиране за банките при благоприятни условия. По тази програма на два последователни аукциона през септември и декември 2014 г. банките имаха възможност да заемат от ЕЦБ средства в първоначален размер до 7% от размера на предоставените кредити за нефинансовия частен сектор (без жилищни кредити за домакинствата). Също така в периода от март 2015 г. до юни 2016 г. банките имат възможност да заемат допълнителни средства по тази програма на всеки три месеца. Програмата се превърна в основния инструмент, чрез който ЕЦБ предоставяше ликвидност на банките в еврозоната и постепенно замести предходната програма, състояща се от 3-годишни операции по дългосрочно рефинансиране (ОДР, LTRO).

• През септември 2014 г. ЕЦБ понижи с по 10 базисни точки лихвените проценти по основните операции по рефинансиране (ООР), по пределното кредитно улеснение и по депозитното улеснение, които достигнаха съответно 0,05%, 0,30% и -0,20%. Допълнително ЕЦБ обяви програма за закупуване на ценни книжа, обезпечени с активи (Asset-Backed Securities Purchase Programme – ABSPP), и нова (трета поред) програма за закупуване на обезпечени облигации (Covered Bond Purchase Programme – CBPP3), емитирани от банки в еврозоната, чието изпълнение започна в рамките на четвъртото тримесечие на 2014 г.

• През януари 2015 г. ЕЦБ обяви нов пакет от нестандартни мерки в паричната си политика, с който се разширява обхватът на покупките на активи (Expanded Asset Purchase Programme – APP), така че те да включват облигации, емитирани от държави и агенции в еврозоната и от европейски институции (нова програма Public Sector Purchase Programme – PSPP). Общият обем на закупените публични и частни финансови инструменти бе предвиден да възлиза на 60 млрд. евро месечно, а изпълнението на покупките да продължи поне до септември 2016 г. (4) Покупките по програмата за покупки на публични активи започнаха да се осъществяват от март 2015 г.

• През декември 2015 г. лихвеният процент по депозитното улеснение бе понижен допълнително с 10 базисни точки до -0,30%. Относно нестандартните мерки на паричната политика УС на ЕЦБ взе решение: 1) да се удължи срокът за изпълнение на разширената програма за закупуване на активи (APP) поне до март 2017 г.; 2) да се реинвестират средствата от ценни книжа с настъпил падеж, закупени по APP, като реинвестирането ще продължи толкова дълго, колкото е необходимо; 3) да се включат в програмата за закупуване на публични активи (PSPP) покупки на деноминирани в евро търгуеми дългови инструменти, емитирани от регионални и местни правителства от еврозоната; 4) да се запази политиката по неограничено разпределение на ликвидност чрез операциите по рефинансиране (ООР и тримесечни ОДР) поне до края на 2017 г.

• През март 2016 г. ЕЦБ взе решение за нов пакет от допълнителни мерки по паричната полиика. Понижени бяха лихвените проценти по ООР (с 5 базисни точки до 0,00%), по пределното кредитно улеснение (с 5 базисни точки до 0,25%) и по депозитното улеснение (с 10 базисни точки до -0,40%). Обемът на месечните покупки по разширената програма за закупуване на активи бе увеличен до 80 млрд. евро, започвайки от април 2016 г. Добавена бе нова програма за закупуване на облигации с инвестиционен рейтинг, емитирани от небанкови предприятия, установени в еврозоната (Corporate Sector Purchase Programme – CSPP), чието изпълнение се предвижда да започне през юни 2016 г.

В допълнение, ЕЦБ обяви, че през юни 2016 г. се предвижда стартирането на втора програма за целеви ОДР (TLTRO II), състояща се от поредица от четири целеви ОДР, всяка с 4-годишен матуритет. По тази програма банките ще могат да заемат средства до 30% от размера на своите кредити за частния нефинансов сектор (без жилищни кредити за домакинствата) към 31 януари 2016 г., намален с размера на средствата, които са били заети и все още не са погасени по първите две целеви ОДР, проведени през 2014 г. Лихвеният процент за заемане по тези операции възлиза на лихвата по ООР, като може да се намали до нивото на лихвения процент по депозитното улеснение, в случай че банките увеличат нетния размер на кредитите към частния нефинансов сектор (без жилищни кредити за домакинствата) c над 2,5% през периода 1 февруари 2016 г. – 31 януари 2018 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 04:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още