IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъдещето на енергетиката - децентрализация и гъвкавост

Проекти като АЕЦ "Белене" и "Южен поток" са политически мотивирани и нямат място в българската икономика, смятат експерти

12:54 | 15.03.17 г. 29
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Бъдещето на енергетиката е свързано с децентрализацията и по-голямата гъвкавост на системата, което ще намали разходите и ще скъси преноса на енергия. Невъзможно е вече да се правят дългосрочни стратегии и визии за енергетиката, защото икономиката се развива много динамично и понякога много изненадващо за анализаторите. Това коментираха участниците в кръгла маса, посветена на възможността да бъдат възобновени мега проекти като АЕЦ "Белене", "Южен поток" и петролопровода "Бургас - Александруполис".

Т.нар "Голям шлем" беше реанимиран в програмата на БСП, но след това темата не беше обект на дискусии дори и от представители на лявата партия.

Според експертите за тези проекти се говори без нужната експертиза, с фокус върху разходите, но не и върху приходите от тях. Те бяха категорични, че наблюдаваме "вампирясване" на проектите - те са мъртви, но през определен период от време отново се заговаря за тях, а това струва пари, посочи енергийният експерт Юлиан Попов. Някои от проектите се възраждат под друга форма - например газовият хъб "Балкан" е продължение на "Южен поток".

Христо Казанджиев заяви, че и трите проекта са политически мотивирани и няма икономическа логика и предпоставки за реализацията им - липсва пазар и ресурси. "Тези проекти са част от схема за преразпределение на обществени средства към партии и групировки", коментира той. Според него трябва да се намалява делът на държавата в енергетиката и да се привличат чужди инвеститори в сектора.

Икономистът Лъчезар Богданов обаче беше категоричен, че за реализацията на подобни мега планове трудно може да бъде намерен частен инвеститор и да се привлече заемен капитал. Според него за изграждането на нова ядрена централа биха отишли около 50% от всички кредити, отпускани в страната. Според консервативни оценки за "Южен поток" биха отишли към 16% от кредитите.

Според Георги Касчиев България няма нужда от нова ядрена мощност. Според него разполагаемата мощност у нас е 11,7 хил. мегавата, а ако бъдат извадени възобновяемите източници, мощностите ще бъдат около 9,7 хил. мегавата. За него съществуващите енергийни мощности са достатъчни, а и в световен мащаб няма „ядрен Ренесанс“.

Икономистът Георги Ангелов припомни, че разчетите са били за голям дефицит на електроенергия след 2013 г. и по тази причина е била нужна и АЕЦ "Белене". Данните обаче показват, че не само няма дефицит, а свръхпроизводство и административно се налага и спирането на мощности. Той посочи още, че дори и в най-студения ден през тази зима българската енергетика се е справила с натоварването дори и без студен резерв.

Оценката на Ангелов е, че при изграждане на АЕЦ "Белене" при това положение е щяло да коства на системата по 1 млрд. евро загуби годишно. Допълнително и Националната електрическа компания (НЕК) губи от това, че натоварва на пълна мощност съществуващите мощности. За него загубите от 2013 г. досега от изграждането на втората ядрена централа биха били над 10 млрд. лева.

Експертите посочиха, че в последните години зелената енергия поевтинява непрекъснато, докато това не може да се каже за ядрени централи. Въпросът е в съхранението, за да могат да бъдат управлявани пиковете.

С идването на новите технологии и навлизането на природния газ цената на електроенергията ще намалява все повече, което означава, че инвестицията в АЕЦ "Белене" никога няма да се изплати, посочи Ангелов. Калоян Стайков допълни, че страната е направила грешка при въвеждането на зелените технологии - когато цената им е била най-висока, и техният имидж в обществото и много лош.

Бъдещето на енергетиката е в гъвкавостта на производството, както и поставянето й на пазарна основа, категорични бяха още участниците в дискусията. Пазарът трябва да бъде либерализиран, доставките да се диверсифицират и да има обединение на енергийните пазари на регионално ниво.

Новите технологии, смарт управлението на доставките също подпомагат децентрализацията на системата, каза Георги Ганев. Според него и взимането на решенията в енергетиката също трябва да бъдат децентрализирани, на базата на много варианти и доставчици и така и сигурността за потребителите ще е по-сигурна.

Новите технологии обаче прехвърлят фокуса върху мрежите - състоянието им вече става много по-важно, допълниха анализаторите.

Илиан Василев допълни, че за голяма част от проектите се работи без нужния професионализъм, а се търси начин единствено за "държавно инвестиране". Той обаче припомни загубите от лошите инвестиционни решения с аргумента, че активите на Българския енергиен холдинг (БЕХ) през 2009 г. са били на стойност около 13-14 млрд. лева, а днес са под 5 млрд. лева.

Експертите формулираха и някои политики за бъдещето развитие на българската политика. Освен върху децентрализацията и новите технологии, фокусът трябва да бъде насочен към откъсване на газовата зависимост, регионализацията на енергийния пазар и съобразяване с Парижкото споразумение за изменението на климата, както и с приетите ангажименти към ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 13 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 7 години
Доста видях в тоя живот, но ми остана една нега - искам да видя как младите, образовани и красиви българи като галfon, разни жулиенчета, коне, птици и прочее фауна окончателно е победила изкопаемите като мене и в България цари евроатлантически съксессс - нема АЕЦ, нема ТЕЦ, нема руски газ и руски нефт, а само айти и електромобили! Сичко е на ток! И сичкото ток се прави от слънце и ветър и сички са хепи. А в един приказен януарски ден с еднометров сняг, дневна температура от -15 и нощна от -20, един милион млади, отрудени айтиинвестори се прибират вечер от работа и включват отопление, осветление, фурна, пералня и - да не забравиме най-важното!!! - 6-8-10 киловатовото зарядно на колата. А през това време стотици хиляди неколкокиловатови лампи осветяват улици, площади, а магазини и заведения, всичките отоплявани на климатик, посрещат и изпращат клиенти, вървят тролеи, трамваи, метро, влакове... а слънцето отдавна е залязло, на Калиакра не д^уха, а у ВЕЦ-овете половината от малкото вода е замръзнала... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 9 rate down comment 2
Jay Gould
преди 7 години
:D Да, това е едното за което не се сетиха, че населението намалява значително и темповете на намаляване се усилват, но има още няколко много значими фактора за които също не се сетиха и все още не се сещат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 7 rate down comment 2
KPetkov
преди 7 години
Те германците ТЕЦ-ове ще имат дълги години. 2015 построиха един от най-големите в ЕС - 1,6ГВ. До една година имат планове да добяват още един гигават. Това мисля прави около 5% от общото им дневно потребление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 7 rate down comment 0
Стоян Петров
преди 7 години
Какво значи отработване на оръжейния плутоний? Русия има толкова много плутоний 239(токсичен *** от ядрените централи, годен за ядрено оръжие), че беше готова да го даде на САЩ за да го ползват за добив на енергия в новопроектиран реактор с бързи неутрони. Стойността на проекта щеше да достигне 50 милиарда долара и Обама спря изграждането му. Затова и се поскараха малко. Русия има реактор който може да го усвоява, но с пренебрежим капацитет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 9 rate down comment 0
Jay Gould
преди 7 години
Но пък стоят като луди и ядрени централи и тецове - или газови, но за газ и от въглища.... Перките са си перки, но при силен вятът не работят, а при голям студ и замръзват. За слънчевите панели пък да не говорим. ПАВЕЦ Чаира е помпено-акумулаторна водноелектрическа централа е голяма работа, защото може да акумулира от слънчеви централи и да произвежда при лошо време, но заради еколозите и лобитата строеж на още подобни електроцентрали в България е невъзможен! Ще го саботират до откат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 7 rate down comment 1
KPetkov
преди 7 години
До средата на 2016 са почвали строежа на два теца на седмица. Впечатляващо, но още не са излезнали истинските статистики. Долното от сайта на Greenpeace.http://energydesk.greenpeace.org/2016/07/13/china-keeps-building-coal-plants-despite-new-overcapacity-policy/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 12 rate down comment 2
Jay Gould
преди 7 години
В 2009-2010 обяснявах, че потреблението ще пада, но нито тия фенове на Ядрената нито Фотоволтаиците повярваха. Сега последните и реват, поне някои защото има да връщат кредити, а им намалиха цената 5 пъти :))) И цените паднаха, нещо за което пак реваха, че нямало да стане... ;) Да ядат дървото, но мисълта ми е друга: Спад на потеблението има и дори инвестора писаха, че е 33 %, но това не значи, че тази зима, а и една от предните нямаше недостиг на ток. Това, че не го признаха, не значи, че го няма. Но ако продължаваме със свиване на производството, някоя от следващите зими до 2020, а може и следващата нищо чудно да има режим. Защото се видя, че въпреки международния обмен, при критична зима, хората не държат особено да изнасят. Колкото до колегата който говори за Германия и Испания... В България няма толкова слънчеви дни колкото в Испания, а Германия тази зима добре, че имаше все още ТЕЦ-ове, че да изкара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 12 rate down comment 6
KPetkov
преди 7 години
Погледни долу и засичай. В Англия особено АЕЦ ги комбинират яко с газ, защото е евтино. Преди две-три години въглищата ги горяха като луди защото газът беше по-скъп. Това си пропуснал, предполагам без да искаш. Също така ще строят нов АЕЦ, който се очаква да стартира 2025-2026, но и това явно си пропуснал по невнимание.Японците се пробват да рестартират Фукушима. Само нашите експерти се чудят какво да затрият.http://***.gridwatch.templar.co.uk/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 7 години
Китай през 2015г е монтирал по две вятърни турбини на час. Вярно че и китайците са множко, но все пак впечатляващо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 12 rate down comment 6
aldy
преди 7 години
Много ентелектуалец се изходи тука...Засега единствените, които имат работеща технология за отработването на оръжейния плутоний, са руснаците. Ядрени централи ще се правят още дълги години напред. Дали Кирияк Стефчов е казал нещо или не, няма значение. Лошото е, че България прахоса 2 милиарда и вместо да си довърши проекта и да започне да си възвръща инвестициите, отново кириякстефчовците ревнаха в защита на чужди интереси. Досега не съм чул някой от тях да говори за интередите на Отечеството ни. Пфу, лакеи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още