IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво да правим, когато всички водещи валути не струват?

Това, в което пазарът изглежда е убеден, е, че еврото е по-устойчива и по-привлекателна валута от останалите в голямата четворка, посочва анализатор на HSBC

16:05 | 31.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Какво да правим, когато всички водещи валути не струват?

Какво правите, когато всички валути стават все по-непривлекателни, а вие търсите печалба на валутния пазар?

Отговорът според Дейвид Блум, валутен стратег на HSBC в Лондон, е да изберете победител с нерационални доводи, пише CNBC.

„Проблемът с валутната търговия е, че когато валутите са коя от коя по-непривлекателни, става трудно да направите разлика между долара, еврото, британската лира и йената“, казва Блум.

Когато и четирите основни валути изглеждат несигурни, поради липсата на избор инвеститорите се насочват към азиатски валути, допълва той.

„По този начин, неумишлено, пазарът подкрепя валутите с високи лихвени проценти, използвайки грешна логика“, пише Блум.

Той предупреждава, че след края на втория кръг от вливане на ликвидност в САЩ (QE2) начинът, по който дефинираме „непривлекателен“ във валутната търговия, може да се промени много бързо.

„Все още вярваме, че всяка промяна в щатската парична политика би предизвикала изключително сериозни сътресения на валутните пазари. Особено, ако поради липса на избор инвеститорите заемат къси позиции в основните валути и имат дълги позиции във високодоходните валути от развиващите се пазари“, коментира той.

Очакванията за повишаване на лихвените проценти от Европейската централна банка (ЕЦБ) подкрепят еврото през последните седмици въпреки проблемите в периферията на еврозоната.

Блум посочва, че е прогнозирал силен долар, след като Федералният резерв (Фед) прекрати QE2, но че сега е разколебан, поради недобрите икономически данни от САЩ.

„Пазарът явно вярва, че еврото изглежда малко по-привлекателно от останалите непривлекателни валути“, казва Блум.

„Последните данни за пазара на недвижими имоти в САЩ са обезсърчаващи. В епохата преди финансовата криза пазарът щеше да продава долари. Поради ситуацията в Португалия и Ирландия обаче е трудно автоматично да се купува евро“, коментира Блум.

Блум е настроен „мечо“ спрямо британската лира и твърди, че йената е извън играта поради координираните действия на страните от Г-7 с цел спиране на поскъпването на японската валута. „Трябва да се погледне другаде“, съветва той.

Може ли еврото наистина да се окаже „най-красивата от грозните сестри“, когато президентът на ЕЦБ Жан-Клод Трише започне да повишава лихвите?

„Според нас по-високите лихвени проценти в еврозоната могат много лесно да доведат и до по-висока цена на кредитирането в държавите от периферията на еврозоната, което от друга страна ще е зле за еврото“, пише той.

„Това, в което пазарът изглежда е убеден, обаче е, че еврото е по-устойчива и по-привлекателна валута от останалите в голямата четворка, при това единствено защото ЕЦБ се очаква да повиши лихвените проценти“, допълва той.

Норвежката крона и шведската крона са алтернативи на еврото, посочва Блум.

След отпадането на японската йена от пазара поради намесата на Г-7, швейцарският франк остава на милостта на рисковите предпочитания на пазара, коментира той.

„Йената вече не предлага убежище, ако пазарът загърби рисковата търговия. Това оставя доста по-ниско ликвидния швейцарски франк на милостта на тези, които търсят убежище“, предупреждава Блум.

„Така че, като цяло действията на Г-7 в подкрепа на Япония непреднамерено ще доведат до по-силен швейцарски франк, в случай че инвеститорите потърсят убежище, а ако валутният пазар е в „бичо“ настроение, ще спечелят австралийският долар, южноафриканският ранд, бразилският реал и турската лира“, казва Блум.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още