IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са основните предизвикателства пред Азия през 2022 г.?

Следващите ходове на Федералния резерв на САЩ ще определят какво ще се случва в развиващите се икономики в Азия

09:18 | 30.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: <em>Brent Lewin/Bloomberg</em></em></p>

Снимка: Brent Lewin/Bloomberg

Страните в Азия ще бъдат изправени пред три основни предизвикателства през 2022 г. Такова мнение изрази старши икономистът в частната швейцарска банка UBP Карлос Касанова, цитиран от CNBC.

„Имаме растящ брой случаи на омикрон. Взели сме предвид и забавен ръст на китайската икономика от около 5%. А сега протоколите от декемврийскотото заседание на Фед предполагат, че темпът на прекратяване на покупките на облигации ще е по-бърз от очакваното“, каза Касанова, добавяйки, че тези фактори „представляват заплаха пред региона като цяло“.

Американската централна банка смути инвеститорите, след като протоколите от декемврийското заседание показаха, че представителите на банката са готови за по-агресивно затягане на паричната политика, отколкото се очакваше. Намеренията им бяха отвърдени и след януарското заседание на Федералния резерв. 

Фед намекна, че е готов да започне да повишава лихвите, да прекрати програмата си за закупуване на облигации и да участва в дискусии на високо ниво за намаляване притежанията на държавни ценни книжа и на ипотечни облигации.

Въпреки че развиващите се азиатски пазари се намират в добра позиция, те ще бъдат по-силно засегнати от тези фактори – особено, ако Фед реши да направи по-агресивни ходове в политиката си, смята Касанова.

„Ще има истинско свиване на лихвите между развиващите се пазари в Азия и САЩ. Това би могло да доведе до допълнителен отлив от облигациите в региона, особено от икономиките, които са по-уязвими“, смята експертът.

През 2013 г. Фед започна да намалява покупките си на облигации по програмата си за закупуване на активи. Тогава инвеститорите се паникьосаха и започнаха да разпродават активите си, което доведе до скоростно покачване на доходността по облигациите.

В резултат на това развиващите се пазари в Азия преминаха през рязък отлив на капитали и през обезценяване на валутите си, което принуди централните банки в региона да повишат лихвите, за да защитят капитала си.

"Всичко зависи от това как Фед ще нормализира паричната си политика през следващите месеци“, каза Касанова.

„Това, което се борим да избегнем, е ситуация, в която те [Фед] са по-активни в свиването на балансите си и в същото време въвеждат три покачвания на лихвите през 2022 г.“, отбеляза икономистът, допълвайки, че това може да доведе до още отлив в региона и до дефлационен натиск.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още