IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Връщането на златния стандарт се радва на все по-широка подкрепа

Въпреки недостатъците си стандартът е работил безотказно повече от 100 години, коментира издателят на Grant's Interest Rate Observer

15:04 | 02.09.11 г. 59
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Златният стандарт - идея, стара като света - печели все повече нови привърженици поради нарастващите страхове, че огромните дългове на Вашингтон ще отслабят долара и ще предизвикат хиперинфлация, пише CNBC.

„Денят на истината наближава“, казва Джеймс Грант, издател на Grant's Interest Rate Observer. „Това, което може да се каже за златния стандарт, е, че вече е изпробван. Златото има свойства на валута. Въпреки недостатъците си стандартът е работил безотказно повече от 100 години“, казва той.

Старият златен стандарт, който беше отменен през 30-те години, се използваше за контрол над растежа на паричното предлагане (и оттам на инфлацията и инвестиционните балони при активите). Този стандарт изискваше валутата да бъде покрита с реално злато.

Тази идея получи нова подкрепа след избухването на финансовата криза от 2008 г., когато правителствата и централните банки се опитаха да стимулират икономическия растеж чрез извънредни фискални и валутни мерки.

„Обществото ще разбере, че настоящата валутна система е дефектна и ни лишава от икономическата динамика, с която беше известна страната ни“, отбелязва Грант.

Грант посочва, че при наличието на златен стандарт дадена страна може да фиксира валутата си към определено количество злато. В случай на рецесия обаче правителството няма да може да печата пари.

„Също така, при златен стандарт дори правителството да иска да изтегли още кредити, пазарът няма да му позволи“, посочва той. „Златният стандарт ще ограничи размера на правителствените дългове.“

„Това, от което имаме нужда, е валутна система, която е обективна, която може да разберем, която има в основата си нещо, което може да припознаем като пари. Златото се приема за пари“, обяснява той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

37
rate up comment 5 rate down comment 3
Патилан
преди 12 години
Въпроса би трябвало да е......кой контролира "Печатарската машина"..!?И за всички "кухи ***" , че ми омръзна да обяснавам вече......в Щатите определено не е правителството!!!!!!!!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 1 rate down comment 1
all_trader2
преди 12 години
печатат пари централните банки а не правителствата и то тези на Америка Англия Япония и Швейцария. Eвропейските правителства са задължени да взимат заеми от европейските банки и ЕЦБ - не могат ва печата пари сами но не само това е причината - просто харчат много повече от колкото трябва и задлъжняват . какво толкова чудно има ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 1 rate down comment 1
rainmaker
преди 12 години
Едно въпросче към "специалистите" тук - ако правителствата можеха да си печатат и си печатаха толкова лесно пари като някои тук си мислят как така се стигна до тази огромна задлъжнялост на правителствата на почти всички развити страни?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 6 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
Това са основните кредитори на на вече фалиралата Америка!!!Франция е най-малкият сред 25-те водещи кредитори на Вашингтон с вземания за 23,6 млрд. долара спрямо 38 млрд. д. година по-рано. Холандия държи американски държавни облигации за 23,7 млрд. долара. Италия е инвестирала в американски облигации 25,4 млрд. долара. Мексико кредитира САЩ с 27,7 млрд. долара. Полша трябва да получи 27,9 млрд. долара. Белгия е 20-тият по големина кредитор с вземания за 31,4 млрд. долара. Южна Корея пък е вложила в американски дългови книжа 32,5 млрд. долара. Ирландия има множество собствени финансови проблеми, но и дял от 33,5 млрд. д. в кредитирането за Вашингтон. Турция е увеличила вложенията си в суверенни облигации на САЩ до 39,3 млрд. д. спрямо 25 млрд. д. през миналата година. Индия е допринесла за финансирането на Вашингтон с 41 млрд. долара. Сингапур има вземания от 57,4 млрд. д., което е значителен спад спрямо инвестициите от 72,9 млрд. д. година по-рано. Тайландските инвестиции са за 59,8 млрд. долара. Германия би трябвало да получи плащания по кредити за 61,2 млрд. долара спрямо 52,2 млрд. д. през миналата година. Люксембург е вложил в американски дългови книжа 68 млрд. д., което е спад спрямо 98,9 млрд. д. през 2010 г. Канада е сред най-големите инвеститори с 90,7 млрд. долара. Швейцария е десетият по големина кредитор на САЩ със 108,2 млрд. долара. Русия е финансирала Вашингтон със 115,2 млрд. д., намалявайки инвестициите си спрямо 176,3 млрд. д. през октомври 2010 г. Хонконг е закупил американски кредити за 121,9 млрд. долара. Карибският басейн чрез Карибския банков център, сред чиито членове са Бахамските и Каймановите острови, е източник на 148,3 млрд. долара за хазната на САЩ. Тайван е предоставил 153,4 млрд. долара. Бразилия пък е увеличила капиталовложенията си от 158,5 млрд. д. през юни миналата година до 211,4 млрд. долара. Страните износителки на петрол като Венецуела, Иран, Ирак, Кувейт, Оман, Катар или Саудитска Арабия държат американски дългови книжа за 229,8 млрд. долара. Великобритания има вземания за 346,5 млрд. д., която е огромно повишение спрямо 94,5 млрд. д. през юни миналата година. Тогавашното равнище обаче беше близо до историческия минимум на показателя. Япония е вторият по големина кредитор с 912,4 млрд. долара. Китай има най-големи вземания от САЩ с американски дългови книжа за близо 1,16 трилиона долара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 7 rate down comment 3
Патилан
преди 12 години
Dow Jones Industrial - 11,240 е сега! Много скоро ще е на ниво около 5000. Започва Третата вълна надолу на Уолстрийт, която ще е падане "Като на пиано от 10-ия етаж" и обикновенно се образува за около 3 месеца, но днес "електронното стадо", може да направи събитията да се развият и много по-бързо! Следва, освобождаването на тонове "Ценни виртуални книжа" от "набутаните инвеститори" които после трябва да се обърнат набързо от долари в Злато или други Валути...?! А както знаем, реалната цена на долара е около 0,04 сента. Така че, и долара ще се срива заедно с Уолстрийт, а Златото и другите валути ще растат(без евро и японски йени)!!! Еврото се срива автоматично с краха на фондовите борси! Край на ЕС, на еврозоната и еврото!След около 6 месеца Dow Jones Industrial Average, ще е може би на ниво 1000......и после следва да се създаде новата финансова система в която повече няма да има място за.....Фалшивата система основана на измами и банкови манипулации - "казиното"на NYSE, New York Stock Exchange!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 2 rate down comment 3
STGEORGE
преди 12 години
"...Както банкерите раздават чужди пари (спестовните влогове), а не свои.."Ами ако раздаваха "свои пари" щяха да са ЛИХВАРИ!Банкерите са точно за това да събират (краткосрочни) спестявания и да дават дългосрочни заеми. Един жилищен кредит се изплаща 30 години - колко хора ще поемат ангажимент да сключат 30 годишен влог ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 5 rate down comment 0
STGEORGE
преди 12 години
"Печатането на пари е мярка за преодоляване и следствие, а не причина за сегашната криза.......За това са виновни политиците, които са взимали заемите и банкерите, които са ги отпускали и това продължава и в момента."А какво предлагаш - да се печата Банкноти и да се раздават като подарък на Мързеливците за да могат само да потребяват без да произвеждат ? А Балъците да работят!Заемът не е нищо друго освен потребление в аванс т.е. потребяваш нещо с/щу което още нищо не си произвел (реализирал)! Е да ама идва ден когато сметката трява да се плати и тогава балона се пуква т.е. става ясно че някой е получил нещо без да е дал нищо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 4 rate down comment 0
STGEORGE
преди 12 години
А защо златото да е Измерител - ами защото исторически се е наложило!Първоначално размяната е била натурална: кг.Жито за Кожа; кг.Сол за Вино ама ако този който има Жито иска Сол; този със Солта иска Кожа и т.н. то размяната е невъзможна! Т.е. трябва ни СТОКА която всички приемат безотказно и могат да използват по всяко време - ТАКАВА СТОКА СЕ Е ОКАЗАЛО ЗЛАТОТО (с подгласник Среброто)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 0 rate down comment 0
STGEORGE
преди 12 години
Когато трябва да говорим за Измерител на човешкият труд то той тряба да отговаря на следните условия:- да е приеман(желан) от всички- да съхранява стойността си във времето- да може лесно да се съхранява/транспортира т.е. оптимално съотношение цена тегло.- лесно да се дели на равни части (лесно да се обработва)всеки може да си измисля всякакви измерители - може като измерител да използваш кг. Жито - доста по-полезно от Златото обаче колко време може да го съхраняваш?; може да е литър Вода - как ще я съхраняваш?; може да са Диамантите - как ще ги делиш на равни части?; може да е обогарен Уран - как ще го съхраняваш и транспортираш; .......... може и да е доставен киловат час - в литиево-йонна батерийка ли ще си го пренасяш ? :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 0 rate down comment 0
STGEORGE
преди 12 години
ето една "дефиниция за ПАРИ": ДОВЕРИЕ, ВЯРА (= дълг)Аха сега разбрах защо като дойде царят и каза "Вервайте ми" и икономиката на страната тръгна нагоре, а като дойде Бойко и изрита "Вервайте ми" от политиката и дойде Финансовата криза ;))))))Та като говорим че парите са ВЯРА, то Библията портфейл ли е ?!Нека да не забравяме съвета на Кевин Митник в "Изкуството на измамата" : "..преди да почнете на манипулирате някого първо "изключете" здравият му разум и го насочете към вярата и емоциите!"Ако парите са ВЯРА то това означава че те са средство за "Социално инженерство" а не Икономически Измерител.Съгласем съм че съвременните БАНКНОТИ (особено долара) са базирани на Вярата и затова все по-малко са ПАРИ! (изглежда че САЩ след като разгромиха Комунизма сега ще изпълнят основната цел на Научнията Комунизъм - да ликвидира парите)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още