IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Goldman Sachs смени лагера на Обама с този на Ромни

Нито една компания не е сменяла толкова рязко лагерите, както сега го прави банката

11:55 | 10.10.12 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	Мит Ромни си спечели подкрепата на финансовия свят. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Мит Ромни си спечели подкрепата на финансовия свят. Снимка: Ройтерс

Обратът за Goldman не може да е по-пълен. В продължение на 23 години Центърът за отговорна политика събира данни за финансирането на кампаниите. И през всичките тези години инвестиционната банка Goldman винаги е била американската компания, която седи най-силно зад демократите във финансов аспект. Какво доведе до тази промяна?

Топ мениджърите на Goldman се почувстваха измамени

Топ мениджърите на Goldman се чувстват излъгани. Измамени от демократите и Белия дом, които от години считаха за приятелски настроени съюзници, както е видно от интервюта с повече от дузина действащи и бивши топ мениджъри на банката. Няколко банкери подчертават, че не искат публично да говорят срещу президента на САЩ. "Нашите дарения говорят сами за себе си", казват те.

Джим Донован е истински фен на Ромни. Банкерът отрано бе натоварен със задачата да заздрави връзките на Goldman с Bain & Co - частната фирма, на която Ромни стои начело. Той обърна вниманието на колегите си към кандидата на Голямата стара партия. "Аз съм дългогодишен приятел с Мит и Ан. Мога да потвърдя, че неговото убеждение и воля да изправи американската икономика отново на крака са не по-малко завладяващи от неговите ценности за света като цяло", казва Донован, който управлява личните инвестиции на Ромни. „Затова и Мит се подкрепя толкова широко от всички страни“.

"Даренията се правят от отделни служители в съответствие със собствените им възгледи", пояснява говорител на Goldman. Според американските закони Goldman като компания няма право да насърчава политически кандидати с финансови дарения.

Обама не пожела да чуе съветите на инвестиционните банкери

Промяната в политическото настроение в банката и негодуванието срещу Белия дом са в пряк резултат от финансовата криза. Правителството на САЩ бе на път да извлече поука от поражението и да разработи нови насоки за банковия сектор. В Goldman твърдо вярваха, че в този процес ще бъдат помолени за съвет, казват старши мениджъри. Но правителството на САЩ се отказа от препоръките на инвестиционните банкери.

Вместо това Белия дом изненада банкерите с т. нар. „правило Волкър“, което ще пореже една от най-печелившите области на Goldman. Правилото Волкър, носещо името на бившия председател на Фед Пол Волкър, има за цел да понижи вероятността от рискови инвестиции със собствен капитал, които могат да застрашат депозитите на клиентите. Освен това банките няма да имат право да инвестират неограничен капитал в хедж фондове и компании с частен капитал.

Така банкерите се почувстваха охулени от президента на САЩ. "Торбичките за пари" ги нарече Обама. Това предизвика недоволство преди всичко у шефовете на Goldman, които бяха дали за избирането му милиони долари.

Последна актуализация: 21:54 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
kreditkiller
преди 11 години
Театрото е на ниво, във второ действие ще участва принцесата :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
stoiloff
преди 11 години
Ако Обама спечели, краят на света е дошъл! Да се молим на господ ,човек като Ромни с опит да е президент на САЩ. Доказан бизнесмен и разумен човек, а не като много президенти и премиери по света ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
lyusien
преди 11 години
Голдман могат да направят услуга на Обама Както навсякъде по света така и в Америка много хора не обичат банките и тяхната безкрупулна лакомия В Америка още повече не обичат тези които си въртят *** и не спазват никакви морални принципи а хубавото на демокрацията е че всеки човек е глас Обама не се нуждае от техните 136 000 долара Тои е събрал толкова много пари от дребни дарители от по 20 50 и 100 долара че има много по-вече отколкото му трябват за кампанията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
lordrad
преди 11 години
Голдман са Ротшилд, а те винаги са били на страната на демократите, докато Рокфелер са на страната на републиканците.Преди известно време двете фамилии се разбраха и резултата е ясен.САЩ ще има нов президент.Честито Ромни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още