IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Goldman Sachs смени лагера на Обама с този на Ромни

Нито една компания не е сменяла толкова рязко лагерите, както сега го прави банката

11:55 | 10.10.12 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	Мит Ромни си спечели подкрепата на финансовия свят. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Мит Ромни си спечели подкрепата на финансовия свят. Снимка: Ройтерс

„Той ни нападна лично“

"Само погледнете както точно направи той. Той атакува тези момчета – и то твърде лично“, казва Рик Холт, лобист на финансовия бранш. „Преди това пари се даваха, за да може след това да седим на една маса, дори и да бяхме разкъсвани на кръст. Но сега дори не ни се предлага и място на масата“.

Както Белия дом, така и екипът за кампанията на Обама отказа да коментира даренията на Goldman. А че Ромни ще се превърне в новия любимец на шефските етажи на Goldman, беше ясно още през май 2011 г. Тогава за събиране на дарения за Ромни бяха пратени покани за Ritz-Carlton Hotel в Манхатън, недалеч от централата на Goldman в Battery Park. На частния обяд се появиха много топ банкери на компанията, а събитието бе наречено по-късно "Дебютният бал на Ромни", с който той бе представен пред Goldman-обществото.

Даренията от финансовия сектор сменят страните

През 2008 г. Обама набра от сектора на финансовите услуги рекордната сума от 43 милиона долара. Индустрията по това време бе вторият по големина източник на дарения за предизборната му кампания. Тази година доставчиците на финансови услуги са предоставили само 12 милиона долара за него. За Ромни обаче те направиха повече от два пъти по-високи дарения и така лесно напреднаха до топ донор в предизборната му кампания.

При Goldman промяната на възприятието излиза отвъд състезанието за президентския пост. През 2008 г. служителите на банката дариха шест милиона долара. От тях 75% са за демократите. В предстоящите избори сумата би могла да скочи общо до 6,5 млн. долара, като 75% от даренията ще са за републиканците.

И двамата президентски бойци плуват в пари за кампаниите си. През миналата седмица Обама обяви, че е събрал през септември рекордната сума от 181 млн. долара. Колко е набрал Ромни засега републиканците не обявяват. През август обаче двата лагера обявиха нови рекордни стойности - екипът на Обама е набрал 114 млн. долара, 111 млн. долара – бяха парите на екипа на Ромни.

Демократите ще минат даренията на републиканците

Като цяло демократите очакват за предстоящите президентски избори да наберат 742 млн. долара за себе си. А Ромни ще набере 638 млн. долара. Super PAC на Ромни се представя много по-добре от този на Обама. Това се компенсира от повече дарения от страна на синдикатите за настоящия президент на САЩ.

"Правителството Sachs" - така злите езици наричат инвестиционната банка, защото в продължение на много години топ банкери от Goldman Sachs минават безпроблемно пътя между Вашингтон и Уолстрийт. От Goldman например идват двама бивши министри на финансите - демократът Робърт Рубин и републиканецът Хенри Полсън. Бившият главен изпълнителен директор Джон Корзин, демократ от Ню Джърси, някога бе и сенатор. Смесването между финансите и политиката бе въведено по този начин още през тридесетте години от Сидни Уайнбърг. Предприемачът, който в продължение на три десетилетия бе начело на Goldman, не пропусна възможност за събиране на дарения за Франклин Делано Рузвелт. С благословията на Рузвелт той основава браншовата асоциация Business Advisory and Planning Council, която събира представители на водещите фирми с най-добрите политици.

А центърът за отговорна политика започна през 1989 г. да записва даренията за кампаниите от служители на банката. От онази година служители на Goldman са дарили за Демократическата партия и нейните кандидати повече от 22,4 млн. долара. По този начин те са „победили“ служителите на всички други американски компании. И само най-големите синдикати все още могат да се конкурират. Goldman се нарежда пред Федерацията на синдикатите AFL-CIO с дарение от 18,5 милиона долара и зад дарението от 27,5 млн. долара, с което е допринесла организацията United Auto Workers. Най-големият поддръжник на демократите, Американската федерация на щатските, областните и общинските служители, което е съюзът за държавните служители, е дарила цели 45 млн. долара.

Последна актуализация: 21:54 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
kreditkiller
преди 11 години
Театрото е на ниво, във второ действие ще участва принцесата :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
stoiloff
преди 11 години
Ако Обама спечели, краят на света е дошъл! Да се молим на господ ,човек като Ромни с опит да е президент на САЩ. Доказан бизнесмен и разумен човек, а не като много президенти и премиери по света ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
lyusien
преди 11 години
Голдман могат да направят услуга на Обама Както навсякъде по света така и в Америка много хора не обичат банките и тяхната безкрупулна лакомия В Америка още повече не обичат тези които си въртят *** и не спазват никакви морални принципи а хубавото на демокрацията е че всеки човек е глас Обама не се нуждае от техните 136 000 долара Тои е събрал толкова много пари от дребни дарители от по 20 50 и 100 долара че има много по-вече отколкото му трябват за кампанията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
lordrad
преди 11 години
Голдман са Ротшилд, а те винаги са били на страната на демократите, докато Рокфелер са на страната на републиканците.Преди известно време двете фамилии се разбраха и резултата е ясен.САЩ ще има нов президент.Честито Ромни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още