IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бразилия не трябва да се бори със скъпия реал

Силната валута ще понижи инфлационния натиск по линия на вноса, докато нееластичният местен износ няма да пострада сериозно, смята икономистът Майкъл Иванович

09:02 | 09.01.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Бразилия не трябва да се бори със скъпия реал

Как се живее с по-скъпа валута

Постепенното затягане на кредитирането е неизбежно. Това може да се отрази на перспективите на растежа, ако цялата тежест на стабилизирането падне върху монетарната политика. Ако на реала бъде позволено да поскъпне, прилагането на структурните реформи за създаване на по-конкурентен пазар на труда, както и развитието на инфраструктурата, ще гарантират по-бърз и балансиран неинфлационен растеж.

Някои мерки в тази насока вече са предприети. Президентът Русев продължава да се консултира с бизнеса за промените, които корпорациите биха желали да се случат. 

Търговията с Китай и Африка също предлага начини за подкрепа на растежа чрез възможностите за износ на по-диверсифицирани пазари, които се разкриват пред бразилските производители.

Китай е най-големият търговски партньор на Бразилия от 2009 г. Азиатската страна инвестира в бразилския енергиен и миннодобивен сектор, като в същото време купува огромно количество суровини, от които се нуждае, за да модернизира бързо растящата си икономика.

Възлизащата на 60 млрд. реала валутна суап линия с Китай спомага за двустранната търговия и изглажда проблемите в търговските отношения между двете страни. Китайският ангажимент да купува повече стоки с добавена стойност от Бразилия също ще има положителен ефект. Едно добро начало са закупените пътнически самолети Embraer на стойност 1,4 млрд. долара.

Бразилия успешно изгражда тесни икономически връзки и с Африка, където големите бразилски компании оперират в стратегически сектори като инфраструктурата, минното дело и енергетиката. Африка е растящ пазар и за бразилските износители на храни, семена и земеделска техника. В допълнение Бразилия помага за облекчаване на проблемите с изхранването на Черния континент и здравеопазването.

Фестивал на футбола, самбата и слънцето

Въпреки по-слабият от очакваното растеж бразилският фондов пазар продължава да расте през изминалите 12 месеца. Този ръст обаче все още е чувствително под средния за развиващите се пазари. В доларово изражение индексът Bovespa е засенчен от останалите латиноамерикански пазари, отчасти в резултат на девалвацията на реала с 10%.

Както и в миналото вътрешното потребление ще остане ключов двигател за икономическата активност. Подкрепа ще открием и в износа, тъй като постепенното укрепване на световната икономика ще стимулира търсенето за бразилските земеделска продукция, енергия и суровини.

Не трябва да забравяме и интензивната подготовка за фестивала на „футбола, самбата и слънцето“ по време на Световното първенство по футбол през 2014 г., което се очаква да даде силен тласък на икономиката.

* Майкъл Иванович е президент на MSI Global - базирана в Ню Йорк компания за икономически изследвания. Бил е старши икономист на Организацията за икономическо сърудничество и развитив (ОИСР) в Париж, международен икономист в нюйоркския клон на Фед и преподавател по икономика в Columbia University.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:47 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
lozkhris
преди 11 години
Нищо ново-американски финансов престъпник дава акъл на други държави.Като го слушаш, само едно повтаря момъкът-не правете това, което правим ние. За нас това е добре и е оправдано,но за вас не е добре,защото не е добре за нас. Откъде накъде силният реал ще е добър за бразилската икономика, но силният долар хич не е добър за американската икономика?! Ами и аз мисля, че ако ФЕД престане да печата пари от въздуха и намали цената на петрола и златото,преструктурира трудовия си пазар и престане да произвежда всичко в Китай, току-виж взели, че реализирали не само растеж, ами и излишъци.Остава въпросът обаче как тогава JP Morgan Chase, Bank of America и еврейчетата от Уол Стрийт ще правят пари от въздуха и ще си стерилизират олигофрениите от годините преди кризата...която пак те създадоха.Айде нема нужда !! Дилма Русева едва ли е ***, а още по-малко - зависима от "ценните" съвети на алчен евреин
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Най-после някой да каже нещо добро и за скъпата валута. Колко е добре валутата ти да бъде оценявана високо много лесно може да разбере всеки, който прочете книгата на Марк Твен "*** в чужбина". Славни времена са били и Щатите тогава наистина са били велика държава. Показваш един долар и всички ти падат на колене. Оттогава резервната валута е загубила много от авторитета си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още