IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли Китай да извлече ползи от дефлацията в корпоративния сектор?

Спадът в цените на суровините за производство ще намали печалбите, работните заплати, а това ще окаже негативно влияние върху пазара на труда

11:25 | 22.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Може ли Китай да извлече ползи от дефлацията в корпоративния сектор?

Те виждат и благоприятен изход от ситуацията, ако фирмите успеят да задържат маржа на печалбата си, ако цените на материалите за производство спаднат. Според Standard Chartered обаче основната причина за свиването на индекса на цените на производител не е понижаването на цените на суровините за производство.

Това означава, че не всички са облагодетелствани от ситуацията. Фирмите, които правят проучвания и добиват суровините, ще пострадат най-много, но фирмите, които извършват доставките на продукцията, създадена от тези материали, ще могат да извлекат ползи от негативния тренд.

От Standard Chartered посочват още, че цените на стоките, предназначени за крайно производство не се понижават. Например, производствените цени на храните и облеклото се покачват съответно с 0,5% и 1,2% на годишна база през второто тримесечие на годината.

От Capital Economics изчисляват, че суровините за индустриално производство съставят две трети от кошницата на индекса на цените на производител, а стоките, предназначени за крайно производство са само една трета. Докато риска от спадането на индекса на цените на производител се поема от фирмите, добиващи ресурсите за производство, то рискът от поява на дефлация ще бъде ограничен.

Ако все повече фирми извлекат ползи от намаляването на разходите, до което ще доведе спадането на индекса на цените на производител, това може да се възприеме като потенциален стимул за тях. Налице са и признаци, че секторът на услугите може да действа по-свободно заради спада в промишления сектор. Индексът на мениджърите по доставките извън промишлеността, например, през юли се повиши до 54,1 пункта от 53,9 пункта през юни. Услугите пък заемат дял от 46% от икономиката на Китай за 2012 г.

Инвеститорите трябва да внимават спадането на цените да не засегне цялата икономика, особено ако състоянието на трудовия пазар се влоши още.

Още един фактор, който оказва влияние върху дефлацията е пазарът на жилищни имоти. За него икономистите смятат, че се е образувал балон. Ако секторът на недвижимите имоти се представя добре, а много вярват, че това наистина ще е така, ползите и разходите от наличието на дефлация трябва да бъдат преразгледани.

Всичко това показва желанието на властите в Пекин да ребалансират икономиката, като същевременно окажат подкрепа на растежа. Инвеститорите трябва да бъдат подготвени за печелившите и губещите от дефлацията в корпоративния сектор на Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:49 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още