IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Угасна ли икономическият разцвет на БРИКС?

По-широката икономическа свобода и по-високата пазарна конкуренция ще бъдат основният фактор за успех на страните в дългосрочен план, смята проф. Майкъл Боскин

15:44 | 20.06.15 г. 21
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	Лидерите на държавите от БРИКС. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Лидерите на държавите от БРИКС. Снимка: Ройтерс

Отвъд проблемите, пред които се изправят почти всички развиващи се икономики - например, слаби институции и лошо управление – всяка една от държавите от БРИКС се изправя пред уникален набор от предизвикателства. Например, Бразилия трябва да се справи с рецесията, ниските цени на петрола и безпрецедентния корупционен скандал около държавната петролна компания Petrobras.

Имайки предвид това, свободната търговия – по подобие на тази в страните членки на НАФТА (Канада, САЩ и Мексико), и по-благоприятните условия за чуждестранните инвестиции, особено в енергийния сектор, би трябвало да са на първо място в програмата на президента Дилма Русеф.

Русия също усеща натиска от по-ниските цени на петрола както в бюджета, така и по отношение възможността да стимулира последващото развитие на енергийния сектор. Усложняващо предизвикателство са икономическите санкции, наложени от САЩ и Европа в отговор на агресивната политика на президента Владимир Путин спрямо Украйна. Освен това Русия има зашеметяващ демографски проблем, характеризиращ се със спад на населението, отлив на „мозъци“ и продължителност на живот доста под средната за развита страна.

Поне до този момент Индия разполага с най-добрите икономически условия в краткосрочен план. Инфлацията, която доскоро бе основна заплаха за икономиката, спада под опеката на гуверньора на Централната банка на Индия Рагурам Ражан. Очаква се 7,5% ръст за тази година. Но фискалната позиция на Индия остава предизвикателна. Населението на страната, което скоро може да стане по-голямо от това на Китай, остава да живее най-вече в селските райони и в бедност.

Въпреки надвисналите предизвикателства премиерът Нарендра Моди изпълнява бавно обещаните икономически реформи. И все пак въпреки че направи някои дребни подобрения в регулациите, приватизацията и трансфера на пари към бедните, по-мащабните реформи на пазарите на труд и земя му се изплъзват.

От своя страна Китай опитва трудно икономическо ребалансиране – от икономически модел, воден от износа, до такъв, базиран на потреблението. С други думи китайският президент Си Дзинпин залага, че растящата средна класа ще търси достатъчно стоки, за да не допусне огромния излишен капацитет в основни отрасли на икономиката да доведе до висока безработица.

Под 40% дял от БВП спрямо поне 60% в развитите държави потреблението на китайските домакинства определено има накъде да расте. Но китайската икономика остава изложена на значителни рискове. Както се случи в Япония преди десетилетия, Китай започва да среща все по-голяма конкуренция по отношение на ниските разходи, например, в лицето на Виетнам. Освен това антикорупционната програма на Си Дзинпин, въпреки че е популярна сред обикновените граждани, доведе до опасения относно „правилата на играта“.

И накрая – проблемите на Южна Америка са вследствие на загубата на доверие в правителството, корупцията, огромните нужди на инфраструктурата, рестриктивния трудов пазар и регулациите за чуждестранните инвеститори. А що се касае до реформите – президентът Якоб Зума не се движи в правилната посока.

БРИКС са и винаги са били обект на същите сили, на каквито са и други икономики. Но въпреки че те увеличиха зависимостта си от пазарните сили, техните правителства продължават да диктуват твърде много, и то важни, икономически решения, увеличавайки риска от дисбаланси или дори от кризи. Способността за развитие на институциите, които подкрепят по-широката икономическа свобода с по-голяма зависимост от пазарната конкуренция и по-малко – на правителството, най-вероятно ще бъдат основният фактор за техния успех в дългосрочен план.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 22 rate down comment 19
Nikola666
преди 8 години
От Русия бягат не само мозъците, но и матките. Точно по примера на дъщерите на форумния герой Mavi-goz
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 31 rate down comment 14
MZ/X
преди 8 години
80-те години всички икономисти предвиждаха, че Япония ще изпревари САЩ, но това не само, че не стана, ами в момента разликата между двете икономики е много по голяма спрямо тогава. Същото е и с БРИКС Има един момент на бърз растеж, но след това идва трудното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 22 rate down comment 18
ing5rov
преди 8 години
+1 Точно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 32 rate down comment 23
Сините камъни
преди 8 години
Никога досега не видях изобщо да се говори за разцвет на БРИКС, то за БРИКС не се говори изобщо , камо ли за разцвет!Та това ме навежда на мисълта, че някой няма интерес да се знае за тях.А опитите на американците да струпат войски около Русия ме навежда на друга мисъл, че икономическите им усилия отиват на вятъра и им остава само показване на ГМО мускули!Така, че имам съмнения за истинноста на статията! Никой не бие умряло куче!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 19 rate down comment 7
dr.5rov
преди 8 години
Всяко катерене нагоре е трудно, дори много трудно. Много се отказавт или провалят. Защо да очакваме, че развитието на държавите от БРИКС ще е бодър марш само напред и нагоре. Професорът всъщност ни казва, че няма лесен възход. Това всеки го знае от собствен опит (освен спечелилите на тото).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 14
Сините камъни
преди 8 години
Банката за развитие на БРИКС ще бъде открита на 7 юли в Москва. Това съобщи пред журналисти заместник-министърът на финансите на Русия Сергей Сторчак на Петербургския международен икономически форум, предаде ТАСС.Ние подготвяме първото заседание на управителния съвет. Надяваме се, че то ще се проведе на 7 юли в Москва, и това ще означава формалното откриване на банката, каза Сторчак.Припомняме, че споразумението за създаването на банката бе подписано от лидерите на страните от БРИКС на 15 юли 2014 г. при срещата им в гр. Форталеза, Бразилия. То предвижда учредяването от страните в БРИКС на Нова банка за развитие с цел финансирането на крупни инфраструктурни проекти и проекти за устойчиво развитие в държавите от БРИКС и други развиващи се страни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 25 rate down comment 12
sandr0
преди 8 години
мухахаха новия СИВ се оказа кухи приказки....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 15
Атанасио
преди 8 години
продължение на коментар 1 Единственият шанс за ЕС и САЩ е това което съм написал в коментар 7 и 6 тук - http://***.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/kitai-shte-proektira-visokoskorostna-jelezopytna-liniia-v-rusiia-197095/САЩ и ЕС внасят 45% от петрола който консумират и ако инвестират 6% от БВП в стратегиите които съм изброил може да се оправят нещата Балоните са много и на акциите и ,че пенсионните фондове са инвестирали много и в ДЦК но ако се продължи по този начин катастрофите са неизбежни тоест ако не се почне до 1-2год. трансформацията ще станат необратими Следващата икономическа криза: нов дот-ком балон, срив на еврото или задлъжнялост до живот? - http://***.capital.bg/biznes/finansi/2015/06/09/2549118_sledvashtata_ikonomicheska_kriza_nov_dot-kom_balon/колапс в петролната индустрия, сриване на фондовия пазар или дълговете на Китай? - http://***.capital.bg/biznes/finansi/2015/06/03/2545745_sledvashtata_ikonomicheska_kriza_kolaps_v_petrolnata/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 13
Атанасио
преди 8 години
Каза някои истини но като цяло статията е много говорили малко казали Йон Хелевиг, от финландската консултантска компания Awara Group - http://yphalachev.blogspot.com.es/2015/05/blog-post_10.htmlБВП на Г-7 е по-малко от на БРИКС и като цяло БРИКС имат буфери относно вътр.потребление и общата задлъжнялост Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) го призна - http://***.investor.bg/analizi/91/a/oisr-ikonomicheskiiat-ryst-e-v-opasnost-196935/Аз гледам на нещата от друг ъгъл и г-н Хитов (доктор по икономика и преподавател в УНСС ) го обяснява още 2009год. - http://***.investor.bg/blogosfera/363/a/svetyt--v-recesiia-ili-v-sistemna-kriza-92906/подробно тук - http://krizata.blog.bg/history/2011/01/16/prichini-za-globalnata-ikonomicheska-kriza-obnoven-tekst.668684Rex Weyler, съосновател на Greenpeace International също добре го казва - http://greentech-bg.net/?p=2147''СИСТЕМАТА'' СЕ ПРОВАЛИ ЗАЩОТО СЕ ОСНОВАВА НА ПОСТОЯНЕН РАСТЕЖ А ТОВА Е НЕВЪЗМОЖНО
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още