IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Химичният бранш се насочва към рекорд по сливанията

Обемът на сливанията и придобиванията в бранша е достигнал през първата половина на годината обема от 136,7 млрд. долара

14:01 | 03.07.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Roundup &ndash; най-популярният хербицид на Monsanto. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Roundup – най-популярният хербицид на Monsanto. Снимка: Ройтерс

Рекорд в сливанията в химичния бранш. Насърчен от мега сделките, обемът на сливанията и придобиванията в бранша е достигнал през първата половина на годината обема от 136,7 млрд. долара, става ясно от цитирано от Ройтерс проучване на компанията за одиторски и консултантски услуги Price Waterhouse Coopers (PWC).

Сумата е с една трета над тази от миналата година.

Досега подобна висока сума не е отчитана за едно полугодие, смятат специалистите. Надминати са рекордните нива за цяла година за периода 1998 до 2014 г., като само през 2015 г. е отчетена по-висока сума - 230 млрд. долара. 

Ако досегашният тренд се запази, то според PWC 2016 г. може да се превърне в годината с най-скъпите сделки по придобиване на компании от сектора. Това се дължи отчасти и на планираната покупка на американския специалист по посевите Monsanto от германския фармацевтичен и агрохимичен концерн Bayer. 

Производителят на семена Monsanto два пъти отхвърли оферти на Bayer за 122 долара на акция, което доведе преговорите до задънена улица. Главният изпълнителен директор на германския фармацевтичен гигант Вернер Бауман обаче е сигнализирал миналата седмица в САЩ, че преговори отново се провеждат. 

Сливането на Monsanto с компанията, създала аспирина, ще слее брандове като Roundup – най-популярния хербицид на Monsanto, и Sivanto – нов инсектицид на Bayer.

Вълна от сделки вече променя химическата индустрия за семена и култури. През февруари Chinese National Chemical договори придобиването наSyngenta за около 43 млрд. долара, месеци след катоMonsanto се отказа от офертата си към швейцарската компания. DuPont и Dow Chemical също планират да се слеят в сделка за 65,6 млрд. долара и да създадат ново подразделение за проучване на култури.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още