IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

80% от пазара на акции в САЩ е на автопилот?

Огромна част от търговията с акции изглежда е в ръцете на автоматизирани купувачи и продавачи

13:15 | 14.07.19 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Не е тайна, че машините завземат все по-голям дял от инвестициите, но степента на тяхното влияние достига шокиращи пропорции. Според една голяма инвестиционна компания този дял е 80%, пише Юн Ли за CNBC.

Пасивните инвестиции като индексни и борсово-търгувани фондове контролират 60% от акциите, докато количествените фондове, които разчитат на модели за определяне на тренда вместо на фундаментален анализ, отговарят вече за 20% от пазара, показват оценки на J.P. Morgan.

Поради тази причина много видни инвеститори смятат, че сега огромна част от търговията с акции е в ръцете на автоматизирани купувачи и продавачи, което прави пазара все по-податлив на заглавията и по-склонен на резки движения.

Основателят на Omega Advisors Лион Купърман наскоро бе заявил, че компютърната търговия създава „Див запад” на пазара, призовавайки за разследване от Комисията за ценни книжа и борси.

Главният изпълнителен директор на DoubleLine Capital Джефри Гундлах също се прицели в пасивното инвестиране, казвайки, че то предизвиква масови проблеми на глобалните пазари на акции. Той го нарече „стадно поведение”.

 „Изобщо не съм фен на пасивното инвестиране. Всъщност мисля, че то се превърна в мания, след като глобалният пазар на акции достигна пик”, заяви той през декември.

Докато алгоритмичните модели набраха популярност на Wall Street, пасивните схеми с ниски разходи продължиха да привличат средствата на обикновените инвеститори.

Пасивните фондове са привлекли 39 млрд. долара от началото на годината, докато при активните имаше огромен отлив от 90 млрд. долара през 2019 г., според J.P. Morgan.

 „Темпът на отлив от активните фондове е на цикличен връх, докато притокът към пасивните се оттласна от дъното и започна да се ускорява”, коментира главният стратег за американски акции в J.P. Morgan Дубравко Лакос-Бужас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 5 rate down comment 0
julian12
преди 4 години
Проблемът с надуването на балона и пазарната капитализация знаем от къде идва. След спадането на балона тек сектора пак ще е най-напред. Аз не бих сложил Гугъл и Майкрософт заедно с угризката, защото според мен тези две компании са доста по-напред предвид услугите и продуктите, които предлагат и все пак са международното комании.Кои според теб са "читави и могъщи компании на добри цени"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 0
Императорът
преди 4 години
Точно защото има процентно разпределение - най-ного пари се изливат във вече напомпаните балони. Отдавна говоря, че компании като Ябълчица, Амазонка, Майкрософт, Букче, Гугълче - макар и не лоши сами по себе си - отдавна са надминали всяка разумна цена и пазарна капитализация - и никой мислещ инвеститор не би турил и един долар в тях. Впрочем това ми харесва ного: защото докато глуповатото стадо си набива парите в балоняците, аз мога да купувам акции в не просто читави - но в наистина могъщи компании на ного добри цени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
julian12
преди 4 години
Защо казвам, че не е изкуствен интелект. Робо-съветниците използват математически анализ, и не позлват невронни мрежи или самообучение. Това би било доста времеемко към момента и неефективно. Става въпрос милисекунди при вземане на решения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
julian12
преди 4 години
Гледал съм интервюто с Джефри Гундлах, а също така и с други като Джон Богъл. Това не е изкуствен интелект. Проблемът е, че никой не може да бие маркета S&P500 и огромна част от хората предпочитат да инвестират в индекс фондове (пасивно инвестиране), което създава проблем за хедж фондовете и активните инветитори (активно инвестиране). Според Гундлах, на който съм му голям фен, пасивното инвестиране създава изкривяване на пазара понеже целият капитал отива в най-добрите 500 компании, но спосред Богъл, това не е така понеже има процентното разпределение на според дяла на всяка компания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 2
Minka
преди 4 години
Рано или късно ще има здрав "рев", сълзи и сополи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 9
ABBA
преди 4 години
80% от пазара на акции в САЩ е на автопилот? Неа страшно!Рано или късно всичкия изкуствен интелект,виждайтки надводните и подводни течения ще реагира само на логическа 1 и логическа 0.По скоро на последното :)И когато всичката тенекия се включи на опашка пред Clearing house,бързайте да си купите спасителни пояси,що цунамито ше руши небостъргачи....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 5
scott
преди 4 години
я, моранът се закахрил, че му скипват хората и комисионните?е нищо, мушеник ка морган, несъмнено може да накара машините хда работът във вреда на инвеститорите си, за да потърсът пак неговите хора....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още