IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия трябва да внимава с фискалните стимули

За да работи, пакетът трябва да се съсредоточи върху области, които най-вероятно ще подпомогнат растежа

13:01 | 16.10.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Второ, поуката от годините на ултра разхлабена парична политика от страна на Европейската централна банка е, че стимулът не е достатъчен - а някои биха казали, че дори не е необходим - за премахване на обвързващите ограничения за по-добри немски и европейски икономически резултати.

Отрицателните лихвени проценти и количественото облекчаване не успяха да увеличат съществено търсенето. Скептиците искрено се опасяват, че те дори биха могли да причинят повече вреда, отколкото полза, като насърчават прекомерното поемане на финансов риск и изкривяват разпределението на активите в цялата икономика, включително чрез подкрепяне на „зомби“ компании и дейности. Не е ясно дали фискалните стимули ще се справят много по-добре.

Трето, поддържането на фискална гъвкавост изглежда по-съществено сега. Паричната политика изчерпа амунициите си, така че ще ни трябва нещо друго, за да се справим с по-дълбок икономически спад по-нататък. Тъй като стимулите могат да направят малко, за да компенсират въздействието на световната търговска несигурност, би било разумно да не гърмим фискалния барут засега.

И накрая, преждевременният германски стимул може да обезкуражи реформите не само в други страни от еврозоната, но и вътре в компаниите. Такива промени са критична част от трайния регионален просперитет.

Тези възражения обаче не представляват аргумент срещу фискалния стимул. Вместо това те ни насочват към необходимостта той да бъде проектиран много внимателно. За да работи, пакетът от стимули трябва да се съсредоточи върху области, които най-вероятно ще подпомогнат растежа, като модернизиране на инфраструктурата, дигитализация и повишаване на човешкия капитал чрез образование и обучение. Правителството също трябва да допълни всеки пакет с по-нататъшни усилия за либерализиране и реформиране на вътрешната икономика. Правителственият стимул трябва да избягва конкурирането с частния сектор и да стои настрана от отраслите, които нямат ограничения за финансиране.

Германия с основание би обвързала усилията си с напредъка на други места в Европа. Другите държави също трябва да намерят начини за ускоравяне на растежа и укрепване на регионалната икономическа и финансова архитектура.

Колкото и привлекателен да изглежда, германският фискален стимул не е магическа пръчка. Но той може и трябва да служи като важен катализатор за усилията в еврозоната за справяне с дългогодишните предизвикателства пред силния и всеобхватен растеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Иван Митев
преди 4 години
Съществената причина за стопанските проблеми на Германия е, че Европейската централна банка ползва модел за неправилно емитиране на евро. Банковата грешка създава щети и локални и национални кризи за Германия.Вариантите са:1. При запазване на банковата грешка: Европейската централна банка ползва модел за неправилно емитиране на евро е с нарастващи щети в Германия.Германия е жертва на грешката на Европейската централна банка.2. Устойчивият просперитет на Германия е възможен, когато Европейската централна банка осъществява правилно емитиране на евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още