IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безотговорни ли са късите продажби?

Вредата от негативното въздействие върху цените на акциите надвишава приходите от даването назаем на ценните книжа

09:47 | 09.01.20 г. 25
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

Това, което подобни компании намират за полезно, са акционерите, които споделят тяхната дългосрочна перспектива и които могат да се ангажират конструктивно с важни въпроси като корпоративната стратегия и насочването на капитала. И тук, обаче, често виждаме разнообразни гледни точки, породени от различните времеви хоризонти. Някои се фокусират върху максимизиране на печалбите днес, а други се застъпват за големи инвестиции в бъдещето.

Акционерната активност е нещо добро, но активистите могат да окажат по-положително влияние, ако купуват акции, вместо да ги вземат назаем, и като продължат да ги притежават, а не да ги продават на късо.

Даването на акции назаем противоречи на конструктивния ангажимент и може да бъде напълно безотговорно, особено когато правото на глас на инвеститора е временно прехвърлено на трета страна с диаметрално противоположни интереси.

Защо тогава отговорният дългосрочен инвеститор би се поддал да дава акции назаем? Отговорът, разбира се, е за печалба. Тя обаче е малка. Изчисляваме, че ЯДПФ реализира приходи от около 0,025% от тази дейност и че почти една трета от тях отиват за такси на финансовите посредници.

Печалбите от даването назаем са концентрирани в малък брой акции, които късите продавачи имат желание да държат. В такъв случай разрешаването на късите продажби, което оказва значително влияние върху цените на малък брой акции, ще обезцени ли портфейла на ЯДПФ с повече от 0,02% годишно?

Невъзможно е да се отговори, но ако приемем, че късите продажби имат отрицателно въздействие върху цените на акциите, тогава ползите от даването на акции назаем бързо се компенсират. Освен ако, разбира се, не сте сред онези щастливи посредници, които прибират една трета от приходите от даването назаем с минимален риск или разходи.

Това, което Lex определи като „хубав източник на печалба“, със сигурност е малко с оглед на въвлечените средства и далеч не е хубаво, като няма нищо общо с инвестирането.

Baillie Gifford не дава назаем акции на своите инвестиционни тръстове или взаимни фондове, въпреки че много от клиентите ни правят това по свой избор, посочва Плаудън. ЯДПФ трябва да бъде приветстван за възприемането на дългосрочна и принципна гледна точка относно своите отговорности, като се надяваме повече от нашите клиенти да последват неговия пример, заключава той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 4 rate down comment 1
miccaelis
преди 4 години
no no no, с тва не влияеш на никой никъде, тва е Contract of Difference между тебе и брокерот,, където ТИ взимаш заем от брокера и си срещу НЕГО, готино а ?! И ше почакаш да вземеш нещо .... :)) Фючърса е друго, там то си е договор за покупкопродажба на нещо си за определено време и цена в бъдеще, без да се познават участниците. Т.е. аз и ти търгуваме цената на пшеницата аз като производител до дадена дата ако стане нещо с реколтата, а ти като посредник в обратна посока пак до същата дата защото ти не си производителя и ще продадеш реколтата с износ или нещо си. Фючърса има и физическа доставка ако искаш си купи една цистерна бензин и ше дое у вас нема ядове .... но с тях може да бъзикаш цената на стоките тва е верно и те така натискат другите държави, е с цените на петрола е очевадно, златото също и прочее и прочее
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 2
SS-23
преди 4 години
CFDта това т.н. фючерси ли беше?! Е това е най-голямото извращение - да влияеш на цената, "търгувайки" очакванията си. Само едно винаги съм се чудел на т.н. фючерси - защо реалният пазар се влияе от тях, като те дефакто представляват "залози в казиното"?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 1
SS-23
преди 4 години
В средните векове лихварите са ги горили живи на кладата.За да дадеш "заем" трябва да имаш реален "излишък"? От къде го имаш, ако не от кражба, като кражбата има много лица, форми и разновидности!В днешно време обаче извращението е още по-голямо, защото даваш "заем" на нещо, което реално нямаш, при това го нямаш в пъти!Кое му е реалното на днешния свят?! НИЩО ! всичко нереално, пречупено през "кривото огледало" на Алиса
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 2
miccaelis
преди 4 години
а има и все още CFD, в скоро време ше го забранят, но още го има е там брокера ти дава заем и ти си срещу него, щот това да спира ?! Те така си печелят тия на това им е дефакто базирана дейността. що да не продължава, ше продължава докат го забранят със закон в Сашш не може, но тука още става. И при късото ако не си лимитиран гориш много много бърже, аз лично не виждам проблема на въздушната борса да са късите, а по-скоро в печатниците и изкупувания на централни банки на акции също и спасяванията на банкерчетата. Тва е пеееращината, късите са най малкия проблем
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 2
miccaelis
преди 4 години
мойто не е кредит ве мой, те са своего рода "застраховки" и аз ги продаам, продаам щот ги иам те са с време не съм взел "акции на заем", за да ги разпродавам то тва е дефакто късото ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 3
SS-23
преди 4 години
Без "къси продажби", т.е. без "кредит", цените на всичко щяха да са са съвсем други и тогава щеше да си види РЕАЛНАТА ценност на "вещта". В момента целият свят който виждаме е свят, гледан през "криво огледало".Това е Истината ! А "кредата" сам по себе си е "въздух" - даване на нещо, което ти ДЕФАКТО нямаш, но "давайки" го , получаваш "обещание" да ти върнат "полученото" с добавка. Но тъй като ти си дал "въздух", рано или късно няма как да получиш назад нищо друго, освен пак "въздух". Цялото безумие тук е в това, че "въздуха" който ти си дал искаш да ти го върнат "материализиран" - във вид на "енергия" ... на товята собствена енергия!Това просто НЯМА КАК дълго и безкрайно да продължава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 5
miccaelis
преди 4 години
ммм че къ, аз съм такива за февруари под тройка кой иска да е с "отговорни" дълги, аз съм с "безотговорни" къси ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 4
studioaa
преди 4 години
Кредита не изкривява нищо, а това, за което говориш се дължи на фиатните пари. В тази система кредита идва буквално от нищото като някой централен банкер или друг чиновник набива числа от клавиатурата и числото става валидни "пари". Тези "пари" са несъществуваща величина, която не е обезпечена с никакви ресурси, труд и т.н. и използването им като разменна единица и купуване на нещо реално е най-голямата измама, за която мога да се сетя... Докато не се възстанови връзката между парите и ресурсите абсурдите като отрицателни лихви ще продължават без край...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 4
mick
преди 4 години
Е че то - дай да забраним кредитите. Ако забелязвате в момента всичко е кредит - развитите държави са с най-големи кредити и унищожават останалите държави - изкупувайки активите им, затваряйки ги даже и т.н. Така, че аз съм за - никакви кредити. И тогава - голите г*зове на развитите държави ще се видят щото няма да има откъде да цоцат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 4
studioaa
преди 4 години
Бива смешни аргументи като "вредата върху цените на акциите". За мен истинската вреда настъпва когато цените акциите растат без дивидентите да мърдат пропорционално нагоре...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още