IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Безотговорни ли са късите продажби?

Вредата от негативното въздействие върху цените на акциите надвишава приходите от даването назаем на ценните книжа

09:47 | 09.01.20 г. 25
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

Това, което подобни компании намират за полезно, са акционерите, които споделят тяхната дългосрочна перспектива и които могат да се ангажират конструктивно с важни въпроси като корпоративната стратегия и насочването на капитала. И тук, обаче, често виждаме разнообразни гледни точки, породени от различните времеви хоризонти. Някои се фокусират върху максимизиране на печалбите днес, а други се застъпват за големи инвестиции в бъдещето.

Акционерната активност е нещо добро, но активистите могат да окажат по-положително влияние, ако купуват акции, вместо да ги вземат назаем, и като продължат да ги притежават, а не да ги продават на късо.

Даването на акции назаем противоречи на конструктивния ангажимент и може да бъде напълно безотговорно, особено когато правото на глас на инвеститора е временно прехвърлено на трета страна с диаметрално противоположни интереси.

Защо тогава отговорният дългосрочен инвеститор би се поддал да дава акции назаем? Отговорът, разбира се, е за печалба. Тя обаче е малка. Изчисляваме, че ЯДПФ реализира приходи от около 0,025% от тази дейност и че почти една трета от тях отиват за такси на финансовите посредници.

Печалбите от даването назаем са концентрирани в малък брой акции, които късите продавачи имат желание да държат. В такъв случай разрешаването на късите продажби, което оказва значително влияние върху цените на малък брой акции, ще обезцени ли портфейла на ЯДПФ с повече от 0,02% годишно?

Невъзможно е да се отговори, но ако приемем, че късите продажби имат отрицателно въздействие върху цените на акциите, тогава ползите от даването на акции назаем бързо се компенсират. Освен ако, разбира се, не сте сред онези щастливи посредници, които прибират една трета от приходите от даването назаем с минимален риск или разходи.

Това, което Lex определи като „хубав източник на печалба“, със сигурност е малко с оглед на въвлечените средства и далеч не е хубаво, като няма нищо общо с инвестирането.

Baillie Gifford не дава назаем акции на своите инвестиционни тръстове или взаимни фондове, въпреки че много от клиентите ни правят това по свой избор, посочва Плаудън. ЯДПФ трябва да бъде приветстван за възприемането на дългосрочна и принципна гледна точка относно своите отговорности, като се надяваме повече от нашите клиенти да последват неговия пример, заключава той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 13 rate down comment 6
дядя Вова
преди 4 години
При дивият капитализъм няма морал, какви са тия понятия: безотговорност?Искаш да кажеш, че американците са безотговорни?Неее, не искаш да го кажеш!Даже не искаш да кажеш, че пазарът се движи само от страх и алчност.Алчност не е политкоректна дума. Може само при крайна необходимост :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 3
SS-23
преди 4 години
Скоро имаше аналогична статия, в която също бях писал - ДА!"Продаването" на нещо, което не си купил по обикновеният начин, при това "с рамо", т.е. "на кредит" катастрофални изкривява не само Цената на "стоката", нейното реално търсене, но изкривява целият пазар! Реално погледното ВСИЧКО на пазара е силно изкривине и нереално като Цена/Търсене/предлагане, защото всичко е било "скъсявано" и търгувано "с рамо"!"Кредита" изкривява Действителността до такава степен, че тя /действителността/ няма нищо общо с Реалността!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още