IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подемът на британската борса може да е сигнал за осребряване на печалбите

Пазарът във Великобритания изглежда фокусиран върху най-добрия сценарий за излизане от кризата с коронавируса

08:16 | 09.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Всички тези компании биха могли да се възползват от срива на по-слабите им конкуренти. Но е трудно да си представим, че общото търсене на билети за влакове, полети и хотелски стаи ще е по-силно в близко бъдеще. По-скоро доброто представяне на тези компаниии може да се приеме като доказателство, че оптимизмът относно отварянето на икономиката е прекомерен.

Много се изписа от март насам за корпоративната устойчивост и отговорност, и как кризата ще пренасочи баланса на силата от акционерите към заинтересованите страни.

Стратезите от UBS написаха през миналата седмица, че би било странно, ако кризата не „доведе до някои промени в корпоративното поведение и оценката на активите“. Те отбелязаха следните факти заради пандемията: държавният дълг на Обединеното кралство нарасна с 25%; една четвърт от работната сила в страната бе включена във финансирани от правителството схеми, а 2,5 милиона самонаети получиха безвъзмездни средства; само за 12 седмици консенсусните оценки за прогнозните печалби на акция във Великобритания намаляха с 40 на сто; предприети бяха извънредни действия от страна на монетарните власти.

И все пак, подемът на пазара на акции в Обединеното кралство от дъното през март бе поголовен. Повече от 90 на сто от компаниите в индекса FTSE 350 поскъпнаха през последния месец, а при четирите процента, които спаднаха с над 5%, изглежда най-честата причината бе прибирането на печалби. Акциите, които през последните седмици загубиха  част от своите печалби по време на кризата, включват Hikma Pharmaceuticals, производителят на медицински продукти ConvaTec и руската златодобивна компания Polymetal.

„Пазарът или калкулира преминаването на точката на максимална несигурност, или това, че правителствената политика ще задържи компаниите на повърхността, независимо от всичко“, посочват анализаторите на Bernstein.

Става въпрос и за двете, разбира се, макар доказателствата напоследък да се изместват към второто обяснение. Вземете за пример банките във Великобритания. В свят на трайно ниски лихви е трудно кредиторите да ни въодушевят твърде много, като се има предвид натискът върху финансовите им отчети. Основната цел на сектора в обозримо бъдеще изглежда включва покриването на лоши заеми с парични субсидии от държавата. Въпреки това банковият подиндекс на FTSE 350 регистрира месечна печалба от близо 8 на сто.

Инвеститорите бързо калкулираха безграничната подкрепа на централните банки, без да се притесняват твърде много за последствията. Корпоративното търсене вероятно ще започне скоро. Всеки, който е имал късмета да хване пазарния възход, вероятно трябва да изтегли парите си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още