IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Растящите дългове са опасност въпреки ниските разходи за обслужване

Инвеститорите вярват, че централните банки ще контролират цените на активите в обозримо бъдеще

19:00 | 08.07.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Този подход към икономическия мениджмънт би създал усещане на пазарите за трайно намаляване на системния риск, тъй като ликвидността ще бъде толкова изобилна. Неправилното ценообразуване на активите, което беше характерно за капиталовите пазари през последните 20 години - тъй като централните банки купуваха все повече и повече облигации - би станало още по-крайно, както и търсенето на доходност, независимо от риска.

Друго усложнение е неблагоприятното въздействие на свръх ниските лихви върху рентабилността на банките, въпреки че това е по-малък проблем за САЩ - където банките имат относително висока възвръщаемост на собствения капитал - отколкото за Европа и Япония.

Най-голямото предизвикателство за централните банки би била потенциалната заплаха за доверието в тях. В неотдавнашен анализ за Brookings Institution, Сейдж Белз и Дейвид Уесъл посочват, че контролът над кривата на доходността изисква централната банка да поеме ангажимент да поддържа лихвите ниски за определен период от време. По този начин тя може да помогне за насърчаване на разходите и инвестициите. Но това също означава, добавят авторите, че централната банка рискува да остави инфлацията да прегрее, докато се придържа към обещанието си.

Ако настъпи прегряване, централната банка може да се наложи да избира между отказ от ангажимента си за ниски лихви и неизпълнение на заявената си цел за инфлацията - „и двете са лоши варианти по отношение на общественото й доверие”, както твърдят Белз и Уесъл. Със сигурност решението да не се затяга политиката в отговор на инфлация над целта би довело до обвинения, че независимостта на централното банкиране е просто смокинов лист за регулации, създадени да поддържат политиците доволни.

Повишаването на инфлацията е далеч по-вероятен резултат, отколкото пазарите в момента допускат. Освен това то е част от решението за прекомерната тежест на държавните дългове.

Вероятно е по-масираното прибягване до директно парично финансиране на набъбващите държавни дефицити да има мощно влияние върху инфлацията, което също ще бъде подпомогнато от факта, че работниците придобиват по-голяма преговорна сила и правителствата са подложени на натиск да възнаграждават ключови служители.

Работейки в сянката на пандемията и последната финансова криза, политиците и централните банкери може да почувстват, че почти са нямали алтернатива на фискалната експанзия и финансовата репресия. Но по този начин те са действали безразсъдно. Преобладаващото убеждение, че непрекъснато нарастващият дълг е управляем, тъй като разходите за обслужване са ниски, в крайна сметка ще се окаже токсично.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
Achtung
преди 3 години
Време е да разберете, че от 16 години сме в НАТО, което значи че трябва цялото ни въздушно пространство да се охранява по Еър Полисинг 24/7. В противен случай ще си плащаме на този който има самолети(турци, гърци и тн) и сумата след години пак ще стигне въпросните млрд-и лева. Сега защо избраха по-скъпия с 1 млрд лева и на всичко отгоре с по лошо характеристики за ВБ самолет е друг въпрос.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
be_google
преди 3 години
Колеги инвеститори да залеем офиса на ЕК и Урусула фон Лаейн с имейли за чудовището упраляващо и нагло харчещо парите на България в страни и фирми извън ЕС!!! Насред криза се профукват милярди за скъпи играчки......при 1000 самолета в Турция купуването на 10-20-дори 100 самолета и корупция!!! Гледах интервю на някви *** уж били пилоти от Бг армията.....говореха на диалект не вярвам да се оправят с какъвто и да е самолет още повече самолет с компютри на чужд език....не вярвам и няма смисъл да се дават милярди за 100 човека да си живеят вижота в измислен милитаритичен свят и за наша сметка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
be_google
преди 3 години
сега и момента някой да попита г-н Хахавелникоф от село Банкя ЗАЩО ДАДЕ МИЛИАРДИ ЗА НЕСЪЩЕСТВУВАЩИ САМОЛЕТИ??? ЗАЩО ИЗВЕДОХТЕ ТЕЗИ МИЛИАРДИ ОТ НАШАТА ИКОНОМИКА И ГИ подарихте на ФАЩ???? ВЪРНИ ПАРИТЕ СЕЛОООООО!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
Боян
преди 3 години
А няма как да е истина, до преди 2 месеца ни обясняваха, че сега е момента правителствата да вземат неконтролируемо заеми, просто защото е евтино.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още