IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите подценяват перспективите пред европейските акции

Фондът за възстановяване на ЕС е по-преломен за пазара, отколкото се смята

09:08 | 29.05.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Въпреки че е трудно да се оспори тази логика, европейският отговор не е без достойнства. Например, той е по-фокусиран върху дългосрочните инвестиции, отколкото върху краткосрочното потребление и е насочен към периферията, където нуждата е най-голяма.

Освен това времетраенето на фонда (той ще продължи да действа пет години) би трябвало да помогне за смекчаване на един от основните недостатъци при използването на фискални стимули за подпомагане на икономиката - а именно, че растежът става много зависим от фискалния импулс и следователно има тенденция да се забавя бързо, щом правителствата започнат да затягат кесията.

От сегашната си ниска база очакваме инвеститорският интерес към Фонда за възстановяване - и неговите последици за цените на европейските активи - да се засили през втората половина на годината с официалното му пускане, след като новите общи държавни облигации излязат на пазара и фондът започне да насочва средства. Фактът, че това трябва да се случи на фона на отваряне на европейската икономика, сочи, че инвеститорите могат да видят подобряване на цикличните и структурните условия едновременно.

Встрани от тези вътрешни съображения, глобалната макросреда трябва да осигури и допълнителна подкрепа за европейските акции през следващите месеци, тъй като регионът има тенденция да се представя по-добре от конкурентите си в периоди на нарастваща инфлация и по-висока доходност на облигациите.

Нашите облигационни стратези очакват доходността на немските ДЦК да изплува на положителна територия през следващите 12 месеца - развитие, което вероятно ще бъде възприето положително от инвеститорите в акции като знак, че регионът стъпва на по-здрава дългосрочна основа, както и осигурява по-благоприятна среда за финансовите компании.

Банковият сектор е най-добре представящият се в Европа от началото на годината и остава една от нашите предпочитани инвестиционни области. Той ще се възползва от подобряването на вътрешната икономика и нарастващата доходност на облигациите. Освен това оценките и позиционирането на инвеститорите към сектора все още изглеждат потиснати в дългосрочен контекст.

След десетилетие на неизменно по-лошо представяне от региона, скептицизмът на инвеститорите към европейските акции е малко вероятно да се промени за една нощ. Това обаче е възможност.

Промяната е в ход и аргументите инвеститорите да увеличат европейската си експозиция са по-силни, отколкото бяха в продължение на много години. На фона на циклични и структурни подобрения, атрактивни оценки и пасивно позициониране на инвеститорите, въпросът този път наистина е сега или никога.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
terziеv
преди 2 години
Европа и перспективи в едно изречение? Може, но само ако сме тръгнали да разказваме смешки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още