IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плоските криви на доходността в САЩ вещаят главоболия за Фед

Спредът между дългосрочните и краткосрочните облигации се стеснява бързо още преди да е започнало вдигането на лихвите

08:14 | 09.12.21 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Трудно е да се види как подобно решение ще наруши функционирането на пазара на ДЦК, като се има предвид обилната ликвидност, наводняваща финансовата система. Механизмът за обратни репа на Фед, мания на някои трейдъри в Reddit (инвестиционен форум - бел. прев.), все още възлиза на повече от 1,4 трилиона долара кеш на ден - по същество неутрализирайки количественото облекчаване на централната банка. Оставянето на облигации да изтекат от баланса й, понякога наричано „количествено затягане“, би послужило за противодействие на голямото използване на механизма.

Последния път, когато Фед намали размера на баланса си, това предизвика непреднамерено свиване на репо пазарите през септември 2019 г. Това изглежда малко вероятно да се случи отново. Централната банка работи върху стартирането на постоянен репо механизъм, който би служил като предпазна мярка в такива ситуации, за да предотврати покачването на лихвите. Президентът на Фед в Кливлънд Лорета Местър отбеляза през октомври, че банките могат да поддържат по-ниски нива на ликвидност в бъдеще, знаейки, че винаги могат да се обърнат към Фед - една от причините, поради които тя каза, че подкрепя баланса да се сведе до по-нормално ниво - каквото и да означава това след балонизирането по време на Covid.

Добавянето на този лост ще даде на Фед още повече възможности за следващата година. Да не забравяме, че централната банка трябва да покрие тест от три части, за да определи дали да повиши лихвените проценти от близо до нулата, две от които са за инфлацията, а една - относно достигането на мъгливата „максимална заетост“. Да предположим, че ръководителите на Фед чувстват, че трябва да затегнат политиката си през първата половина на следващата година, за да преодолеят ценовия натиск, но не вярват, че критериите за пазара на труда са изпълнени. Началото на съкращаването на баланса би било добър начин за заобикаляне на това и за спечелване на известно време преди да започне повишаването на лихвите.

„Мисля, че трябва да бъдем гъвкави“, каза Булард миналата седмица в отговор на въпрос дали увеличението на лихвения процент трябва да бъде опция на срещата през март. „Много бих искал да мисля, че ще подновим присъствените срещи много скоро, в случай че имаме нужда от тях. Но в този момент това е само опция."

Накланянето на кривите на доходността дава на Фед по-малко гъвкавост. Един от начините е регулаторите да продължат с постепенно повишаване на лихвите, без да се смущават, уверени, че пазарът на облигации е отишъл твърде далеч, докато наблюдателите на пазара на труда казват, че възстановяването е „в ход“ и икономиката „процъфтява в момента“. В момента рискът от обръщане на най-следените криви (2-10 и 5-30 години) през 2022 г. е сравнително нисък, при условие че централната банка леко докосва спирачката, вместо да скача върху нея. Но трейдърите, както обикновено правят, ще тестват предела.

Инициирането на план за снижаване на баланса на Фед, ако това продължи и след като намаляването на покупките приключи, е контрамярка с малко минуси. Отправянето на послание очевидно е трудно сега, като се има предвид, че Фед все още купува облигации за 90 милиарда долара на месец. Но не се учудвайте, ако повече регулатори започнат да говорят за това след няколко месеца, особено ако кривите на доходността все още причиняват главоболия в централната банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
ПИЧ
преди 2 години
Има коментари за очквано вдигане на лихвите през Септември 2022 год. Преди това ФЕД трябва да спрат с купуване на облигации, дори да отидат на продажба на облигации, за да теглят ликвидност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
*** = да пyкнe
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 2 години
И дядо ти бълнуваше как Америка щяла да падне, преди ***, после и баща ти, сега ти си наред :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
Jorkata
преди 2 години
To само това да вещаеше главоболия за ФЕД...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
дядя Вова
преди 2 години
Единствената доходоносна част на САЩ е печатната машина. Дори гигантите и са в офшорки. Америка ке падне. Лето 2025-то.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още